TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Viburnum - CaprifoliaceaeHet geslacht Viburnum omvat rond de 230 soorten en 125 hybriden en cultivars van groenblijvende, half-wintergroene tot bladverliezende planten en is daarmee een belangrijke vertegenwoordiger van de kamperfoeliefamilie. Ze komen vooral voor in Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. Veel van de in cultuur zijnde planten zijn bekend omwille van hun fraaie, geurende bloemen. Sommige hebben ook kleurige bessen of een mooie herfstkleur. Bij verschillende soorten zijn de bloemen erg lijkend op de platte tuilen bij hortensia´s, met kleine fertiele en grote steriele bloemen. De vrucht is een droge of sappige steenvrucht. Groenblijvende soorten worden vaak als haag toegepast. Zij verlangen vaak een plaatsje in de halfschaduw en kunnen in de winter best tegen de zon worden beschermd. Ze houden ook van doorlatende, enigszins vochtige en licht zure gronden. De bladverliezende heesters zijn makkelijker in cultuur en stellen geen bijzondere eisen. In Boskoop wordt een collectie bijgehouden door Ward van Teylingen, Goudse Rijweg 326.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
 Viburnum bodnantense 'Deben'

36988.htm

Naam: Viburnum bodnantense 'Deben'

Nederlandse naam: sneeuwbal

Familie: Caprifoliaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 11-2

Bloemkleur: zuiver wit tot lichtroos

Bladeren: lancetvormig tot eirond

Informatie, teelt:

Viburnum bodnantense 'Deben' is een bladverliezende heester die midden in de winter bloeit. Het is een zuiver witte tot zeer lichtroze bloeiende selectie uit Viburnum bodnantense met sterk geurende bloemen. Ontstaan op de kwekerijen van Nottcutt. De vorm is iets gracieuzer dan bij 'Dawn'. Toch is deze cultivar minder in het aanbod van kwekerijen opgenomen.

Ook 'Deben' begint in november te bloeien en houdt dat tot in januari vol. De wit tot lichtroze bloempjes staan in trosjes aan de kale takken. Als het vriest, stopt de bloei eventjes. Maar treedt de dooi in, dan komen ze vanzelf weer terug. Hij behoort tot de sterkste winterbloeiers.

Vermeerdering: door stekken of afleggen

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant met geurende eigenschappen

- de plant heeft mooie herfsttinten

- geschikt voor groepsbeplantingen

Zone (USDA):

7-10


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!