Salix - SalicaceaeSalix is een geslacht met ongeveer 500 soorten winterharde, bladverliezende bomen en heesters die in grootte zeer uiteenlopen. Sommige zijn ´s winters zeer decoratief met hun gekleurde schors en slanke, neerhangende takken, andere hebben donzige, eivormig of cilindrische katjes met mannelijke en vrouwelijke bloemen aan afzonderlijke heesters. Het woord wilg is waarschijnlijk afgeleid van het Angelsaksische welig wat te maken heeft met buigzaamheid. Anderen beweren dat wilg en weide van het oud-Hoogduitse wida of het Latijnse vieo (=vlechtwerk) afstammen. Salix is afgeleid van het Oudindische salila-m wat water betekent. Andere Nederlandse namen voor de Wilg zijn: sappeipenholt, warf, wedele, wie en fluitjeshijt.De mannelijke katjes zijn meestal zijdeachtig en aanvankelijk zilvergrijs, maar worden later, wanneer de meeldraden zich ontwikkelen, geel van de helmknoppen. De vrouwelijke katjes zijn groen en onopvallend. De wilgen behoren tot onze mooiste bomen, de bloei van de wilgen is één der schoonste verschijnselen in de lente. Zowel de vrouwelijke als de mannelijke bloemen verspreiden een heerlijke honinggeur en worden druk bezocht door bijen, zweefvliegen en vlinders om de honing, die in elke bloem door één of twee honingkliertjes wordt afgezonderd.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Salix purpurea - bittere wilg
 

Naam: Salix purpurea

Nederlandse naam: bittere wilg

Familie: Salicaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 4-5

Bloemkleur: roodachtig geel

Hoogte min-max: 4-4.5

Bladeren: smalle, sierlijke bladeren 

Salix purpurea - bittere wilg

Foto: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/salica/salix/salipur.html
 


Informatie, teelt:

Salix purpurea is afkomstig uit Europa, Noord-Afrika, Midden-AziŽ en Japan en wordt tot 4,5 m hoog. Heeft smallle, sierlijke zilvergrijze bladeren en dunne, stijve takken. Zij is een brede heester of kleine boom. Haar twijgen zijn roodbruin, de katjes geel en een beetje roodachtig, soms kunnen ze intens roodpaars zijn. Vaak gebruikt voor haagjes.

In tegenstelling tot de meest wilgensoorten houdt deze soort eerder van drogere gronden. Op te natte gronden kwijnen ze weg.

Het zilvergrijze blad vraagt een zonnige standplaats. De cultivar īNanaī wordt het meest in onze tuinen aangeplant en wordt ook voor haagjes aangeplant.


Vermeerderen: afleggen lukt goed

Standplaats lichtbehoefte

zon

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor groepsbeplantingen

- deze plant vraagt of gedijt goed op droge gronden

- plant heeft opvallende takken, twijgen of schors

Zone (USDA): 6-10

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!