Spiraea - RosaceaeDe rond de 100 soorten spiraea´s komen vooral voor in de gematigde streken van Azië, maar ook in Mexico, Noord-Amerika en Europa. Ze worden gekenmerkt door afwisselend geplaatste, enkelvoudig, getand of gelobd blad en door kleine, 4- tot 5-tallig, overwegend witte bloemen, die in trossen, pluimen of tuilen bij elkaar staan. De vrucht is een kleine,niet erg opvallende kokervrucht. Spierstuiken staan in bijna elke tuin. Als robuuste,gemakkelijk aanpassende, steeds volop bloeiende en daarbij betaalbare heester, zijn ze erg geliefd en wijd verbreid. Men gebruikt de hogere soorten solitair of in kleinere groepen, maar er kan ook een prachtig, bloeiende haag mee worden gevormd. De laagblijvende soorten worden altijd in kleine groepen, of zelfs in perken geplant. Ze houden niet van schaduw va bomen of andere struiken. De heesterachtige soorten worden regelmatig, met tussenpozen van 2 tot 3 jaar gedund. Steeds snoeit men enkele van de oudere takken tot op de grond terug. Alle dwergheesters waarvan de bloemen aan het uiteinde van de eenjarige scheuten in meestal vlakke bloeiwijzen worden gevormd, snoeit men liefst ieder jaar tot bijna op de grond in.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Spiraea decumbens - spierstruiken

 

Naam: Spiraea decumbens

Nederlandse naam: spierstruik

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 0.25-0.5

Bladeren: ovaal langwerpig, gaafrandig of dubbel gezaagd

 

Spiraea decumbens - spierstruiken

Informatie, teelt:

Spiraea decumbens is inheems van Krajina tot Zuid-Tirol. Een lage25-50 cm hoge, sterk uitlopende dwergheester met dunne, rechtopstaande twijgen en liggende twijgen tot 40 cm breed. Het blad is ovaal langwerpig, 1-3 cm lang, gaafrandig of dubbel gezaagd. In mei - juni vormt hij witte bloemen, die in kleine, 3-5 cm brede, eindstandige tuilen bij elkaar staan.

Uitstekend geschikt als bodembedekking, in borders, rotstuinen en als perkbeplanting. Goede bodembedekker door de talrijke ondergrondse uitlopers worden open stukken snel begroeid. Hij is echter ook mooi als solitair in de rotstuin maar kan dan best regelmatig gesnoeid worden.

Vermeerdering door het nemen van wortelstekken of scheuren

Standplaats lichtbehoefte

zon

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- geschikt voor groepsbeplantingen

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!