Spiraea - RosaceaeDe rond de 100 soorten spiraea´s komen vooral voor in de gematigde streken van Azië, maar ook in Mexico, Noord-Amerika en Europa. Ze worden gekenmerkt door afwisselend geplaatste, enkelvoudig, getand of gelobd blad en door kleine, 4- tot 5-tallig, overwegend witte bloemen, die in trossen, pluimen of tuilen bij elkaar staan. De vrucht is een kleine,niet erg opvallende kokervrucht. Spierstuiken staan in bijna elke tuin. Als robuuste,gemakkelijk aanpassende, steeds volop bloeiende en daarbij betaalbare heester, zijn ze erg geliefd en wijd verbreid. Men gebruikt de hogere soorten solitair of in kleinere groepen, maar er kan ook een prachtig, bloeiende haag mee worden gevormd. De laagblijvende soorten worden altijd in kleine groepen, of zelfs in perken geplant. Ze houden niet van schaduw va bomen of andere struiken. De heesterachtige soorten worden regelmatig, met tussenpozen van 2 tot 3 jaar gedund. Steeds snoeit men enkele van de oudere takken tot op de grond terug. Alle dwergheesters waarvan de bloemen aan het uiteinde van de eenjarige scheuten in meestal vlakke bloeiwijzen worden gevormd, snoeit men liefst ieder jaar tot bijna op de grond in.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Spiraea nipponica - spierstruiken

 

Naam: Spiraea nipponica

Nederlandse naam: spierstruik

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: (Spiraea arcuata)

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 2-3

Bladeren: omgekeerd eirond tot ovaal 

Spiraea nipponica - spierstruiken

Informatie, teelt:

Spiraea nipponica is een zeer mooie sierlijke heester en inheems in Japan. Oogt mooi door zijn afwisselende stijf opgaande en overhangende takken. Het blad is omgekeerd eirond tot ovaal, 1,5-3 cm lang. Van mei tot juni vormt hij witte, ongeveer 8 mm grote bloemen, die met vele bij elkaar in halfronde tuilen zitten. In mei-juni verschijnen witte bloemen in halfronde schermen.

Hij is wel een van de elegantste en mooiste hoge spierstruiken maar kies toch bij voorkeur voor de nog mooiere Spiraea nipponica cultivars zoals Snowmound, Halwardīs Silver, Gelspir of June Bride.

Spierstruiken gedijen in bijna elke tuin. Als robuuste, zich gemakkelijk aanpassende, steeds volop bloeiende en daarbij betaalbare heesters, zijn ze erg geliefd en wijd verbreid. Men gebruikt de hogere soorten solitair of in kleine groepen, maar er kan ook een prachtige, bloeiende haag van gemaakt worden.

Vermeerdering door het nemen van houtige winterstekken of scheutstekken

Standplaats lichtbehoefte

zon

- geschikt voor groepsbeplantingen

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!