TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Viburnum - CaprifoliaceaeHet geslacht Viburnum omvat rond de 230 soorten en 125 hybriden en cultivars van groenblijvende, half-wintergroene tot bladverliezende planten en is daarmee een belangrijke vertegenwoordiger van de kamperfoeliefamilie. Ze komen vooral voor in Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. Veel van de in cultuur zijnde planten zijn bekend omwille van hun fraaie, geurende bloemen. Sommige hebben ook kleurige bessen of een mooie herfstkleur. Bij verschillende soorten zijn de bloemen erg lijkend op de platte tuilen bij hortensia´s, met kleine fertiele en grote steriele bloemen. De vrucht is een droge of sappige steenvrucht. Groenblijvende soorten worden vaak als haag toegepast. Zij verlangen vaak een plaatsje in de halfschaduw en kunnen in de winter best tegen de zon worden beschermd. Ze houden ook van doorlatende, enigszins vochtige en licht zure gronden. De bladverliezende heesters zijn makkelijker in cultuur en stellen geen bijzondere eisen. In Boskoop wordt een collectie bijgehouden door Ward van Teylingen, Goudse Rijweg 326.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Sierheesters (sierstruiken)
Viburnum plicatum ´Thunberg´s Original´ - Japanse sneeuwbal

Naam:  Viburnum plicatum ´Thunberg´s Original´

Nederlandse naam: Japanse sneeuwbal

Andere gebruikte benamingen: Viburnum plicatum Sterile, Viburnum tomentosum sterile

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: wit met rode tot roze randen

Hoogte min-max: 1-1.5

Bladeren: rood getint

Foto van Viburnum plicatum ´Thunberg´s Original´, Nederlands: Japanse sneeuwbal, (Synoniem Viburnum plicatum Sterile, Viburnum tomentosum sterile) behorende tot de plantengroep Sierheesters (sierstruiken)
 

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Viburnum plicatum ´Thunberg´s Original´ Snoeitip

 

  • ook geschikt voor gebruik in potten, bakken of terraskuipen

Informatie, teelt:

Viburnum plicatum ´Thunberg´s Original´ heeft tal van naamswijzigingen doorgemaakt. Deze Japanse cultivar heeft steriele witte bloemen en werd in 1844 door Robert Fortune naar Europa gebracht. De bolvormige bloemen zijn aan de randen iets rood tot roos getint. De middengroen en ook ietwat rood getinte bladeren zijn eirond ovaal, vrij groot en staan aan horizontale tot schuin staande twijgen. De groei is zeer compact (1 meter hoog en 1.5 meter breed) wat deze cultivar bijzonder geschikt maakt voor groepsbeplantingen en kleinere tuinen.

Thunberg´s Original vormt geen bessen maar heeft wel een mooie rode herfstkleur. De cultivar wordt door zijn bolvormige bloeiwijzen, die bestaat uit 75 steriele bloemen, en zijn vrij geringe groeihoogte door velen als één van de mooiste sneeuwballen beschouwd.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon, halfschaduw

  • Topkeuze !!!

  • de plant heeft mooie herfsttinten

  • geschikt voor groepsbeplantingen

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!