TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hamamelis - HamamelidaceaeZes soorten van de Hamamelidaceae komen voor in Noord-Amerika en Oost-Azië. Het zijn hoge struiken met verspreide, asymmetrische bladeren. De meestal tweeslachtige, 4-tallige bloemen zitten vroeg in het voorjaar, lang voor de bladeren uitlopen, in hoofdjes op de takken. Ze hebben opvallend smalle, bandvormige kroonblaadjes, die in de knop opgerold zitten en na het opengaan vaak gedraaid zijn. De vruchten ontwikkelen zich tot sterk verhoute kapsels die tot ver in de winter blijven hangen en dan bij droog weer met een duidelijke knal opengaan. Toverhazelaars vallen op door hun buitengewone vroege bloei, die bij helder weer al in januari begint. Hoewel de bloei nogal eens door de invallende vorst wordt onderbroken, wordt hij na de vorstperiode gewoon weer voortgezet. De teer uitziende bloemen bevriezen in regel niet, de kroonblaadjes rollen zich veeleer op en gaan bij zachter weer opnieuw open. Alle soorten hebben bovendien een opvallende herfstkleur.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Hamamelis mollis ´Boskoop´ - Chinese toverhazelaar

Naam:  Hamamelis mollis ´Boskoop´

Nederlandse naam: Chinese toverhazelaar

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 12-1

Bloemkleur: lichtgeel

Hoogte min-max: 2.5-4

Bladeren: eirond

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Foto van Hamamelis mollis ´Boskoop´, Chinese toverhazelaar

 

Naar snoeitips voor het snoeien van Hamamelis mollis ´Boskoop´ Snoeitip

Informatie, teelt:

Hamamelis mollis ´Boskoop´ is een goede cultivar die zeer rijk bloeit met heldergele bloemen in december en januari. De bloemen hebben een aangenaam sterke geur

De groei

Toverhazelaars groeien tamelijk makkelijk al houden ze voornamelijk van een goede tuingrond , sommige soorten een ietwat licht zurige grond. Alle soorten zijn winterhard in ons klimaat, bij jongere planten kan wel nog vorstschade voorkomen. Aanvankelijk groeien toverhazelaars eerder langzaam. Van ziekten heeft ie niet veel last en snoeien om beter te bloeien is niet nodig. Planten doe je hem natuurlijk best in de buurt van je woning, wie wil immers in het koude jaargetijde de pracht van de bloemen missen ?

Geurende Hamamelis

De toverhazelaars met hun anemoonachtige bloemen, die ´s winters op kale takken verschijnen, zijn één der mooiste heesters van de winterperiode. De bloemgeur van de gele rassen is fruitig of kruidig en zoet en wordt sterker en minder zoet bij de warmere kleuren. De ovale bladeren lijken op die van een hazelaar en verkleuren geel in de herfst.

De Hamamelis intermedia (x) rassen hebben wel mooie oranje, rode en gele bloemen maar geuren niet. De lichtgele H. i. ´Moonlight is daarop een leuke uitzondering, maar de plant komt niet veelvuldig voor. De Japanse toverhazelaar Hamamelis japonica Zuccariniana heeft kleine, lichtgele bloemen die sterk geuren. Hij is in z´n jeugd rechtopgaand en heeft een mooie herfstverkleuring. De Chinese toverhazelaar Hamamelis mollis is de meest voorkomende en bekendste soort. Hij is erg mooi en rijkbloeiend met trossen grote, goudgele bloemen in de winter en in het voorjaar. Hij geurt sterk en geeft deze eigenschap ook door aan z´n rassen:´Brevipetala´ , ´Coombe Wood´ en ´Goldcrest´ . Een heel goede, sterke cultivar is Hamamelis mollis ´Pallida´ met grote, zwavelgele bloemen en breeduitgroeiend. Tegen een donkere achtergrond van groenblijvende heesters is ie bijna lichtgevend. Hamamelis vernalis en cultivars zijn kleinbloemige struiken in koperkleur, oranje en oranjegeel. ´Sandra´ met cadmiumgele bloemen wordt vaak aangeplant en heeft een vrij scherpe lucht.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon

  • deze plant bevat geurende plantendelen

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant verlangt een zurige bodem (pH 4,5-5 of lager)

  • deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!