TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rhododendron - EricaceaeRhododendron is een geslacht met ten minste 500 soorten niet-winterharde en winterharde, groenblijvende en bladverliezende bomen en struiken. Zij moeten reeds een groot aantal jaren hebben bestaan, want men heeft fossiele plantedelen aangetroffen die zeer veel overeenkomst hebben met de nu nog bestaande rhododendrons. Deze fossielen, die in hetzelfde gebied zijn gevonden waar nu nog de meeste rhododendrons voorkomen, zouden aantonen dat ongeveer 50 miljoen jaren geleden soortgelijke planten als rhododendrons werden aangetroffen. De grote rhododendrons die we in onze parken en tuinen tegenkomen zijn voor het merendeel afkomstig van rond de Zwarte Zee, uit Noord-Amerika en de Kaukasus. Kleinere soorten zijn veelal uit Azië ingevoerd. Meestal zijn ze bladhoudend. De azalea’s, werden vroeger niet tot de rhododendrons gerekend. De bladeren zijn gaafrandig en staan gewoonlijk aan het eind van de scheuten. De bloemen zijn meestal eindstandig, bij sommige soorten staan ze echter langs de takken, ze verschijnen in trossen of alleenstaand. Ze zijn gewoonlijk klok- of trechtervormig, soms ook schotel- of buisvormig. Enkele soorten geuren, sommige zelfs zeer sterk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Rhododendron ´Nancy Waterer´ (Pontica azalea) - azalea, harde Gentse
zuurminnende plant

Naam:  Rhododendron ´Nancy Waterer´ (Pontica azalea)

Nederlandse naam: azalea, harde Gentse

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: goudgeel

Hoogte min-max: 0.5-1

Bladeren:

 

Naar snoeitips voor het snoeien van Rhododendron ´Nancy Waterer´ (Pontica azalea) Snoeitip

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Foto van Rhododendron ´Nancy Waterer´ (Pontica azalea), azalea, harde Gentse

 

Bloeitijd (*)
Zeer Vroeg
voor 30 april
Vroeg
1 - 15 mei
Midden
15 - 25 mei
Laat
25 mei - 5 juni
     
Winterhardheid (*)
AA
Tegen zeer strenge winters bestand
A
Tegen normale winters bestand
B
Redelijk tegen normale winters bestand
C
Bescherm tegen strenge vorst
D
Algemeen vorst
gevoelig
       
Informatie, teelt:

Rhododendron ´Nancy Waterer´ (Pontica azalea), ontstaan in Engeland van voor 1876, is een matig sterk groeiende cultivar die compact groeit. De grote bloemen van deze rijkbloeiende pontica azalea vertonen een mooie goudgele kleur.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon, halfschaduw

  • geschikt voor gebruik in de heidetuin

  • geschikt voor groepsbeplantingen

  • deze plant verlangt een zurige bodem (pH 4,5-5 of lager)

  • deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden


PONTICA AZALEA of HARDE GENTSE
 
Deze rhododendron behoort tot de PONTICA AZALEA of HARDE GENTSE groep.

 Het verschil tussen Azalea mollis en Azalea pontica is in hoofdzaak de vorm van de bloemkroon, die van de eerste zijn bekervormig en van de tweede trompetvormig. De Westeuropese kwekers konden omstreeks 1800 over een aantal soorten met trompetvormige bloemen. In 1825 kweekte Petrus Mortier, een bakker uit Gent, een aantal kruisingen van deze soorten: roze bloemen met gele vlek, oranje en koperkleurige bloemen. Een aantal van deze hybriden komt nu nog in het sortiment voor. Ze worden echter, niet altijd terecht, langzamerhand verdrongen door de Knap Hill-Exbury azalea's met grotere bloemen. Omstreeks 1900 ontstond bij de Belgische kweker Vuylsteke in Lochristi een aantal hybriden met gevulde bloemen. De kwekers duidden deze als gevuldbloemige Pontische azalea' s aan. De groepsnaam harde Gentse azalea' s stamt uit BelgiŽ, ter onderscheiding van de toen reeds gekweekte kasazalea' s (Azalea indica). In Engeland werd de naam <<Hardy Ghent Azalea's>> algemeen gebruikt voor het sortiment Pontische azalea's. Veel van de oude harde Gentse rassen zijn verloren gegaan. Dankzij het enthousiaste speurwerk van Albert de Raedt, De Clercq en Delvaux werden vele Harde Gentse herontdekt in oude tuinen en parken in Europa en de VSA. Vandaag houdt vooral Leon De Clercq, banketbakker op rust, de Harde Gentse in stand.


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!