TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Corylus - CorylaceaeCorylus is een geslacht met 15 soorten winterharde, bladverliezende, notendragende bomen en heesters. Verschillende soorten die om hun noten worden gekweekt, brengen ook siervormen voort. De mannelijke katjes geven in het voorjaar een sierlijk effect, ze zijn cilindervormig en hangend, en bewegen heen en weer in de wind. De planten zijn eenhuizig en de kleine, onopvallende, vrouwelijke bloemen bloeien in dezelfde tijd. Ze worden gevolgd door de noten, die in september en oktober rijpen. Bij sommige exemplaren bloeien de vrouwelijke katjes voor de mannelijke, bij andere net andersom. De vrouwelijke bloei duurt langer. De vruchten worden verspreid door eekhoorns en vogels, vooral gaaien, spechten en boomklevers, die ze als wintervoorraad verbergen en ook dikwijls niet terugvinden.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
  Corylus maxima 'Purpurea'
rode hazelaar, lambertsnoot

4727.htm

Naam: Corylus maxima 'Purpurea'

Nederlandse naam: rode hazelaar, lambertsnoot

Familie: Corylaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 2-4

Bloemkleur: purper, paarsgroen blad

Bladeren: purperen bladeren

Corylus maxima 'Purpurea' TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Informatie, teelt: 

Corylus maxima 'Purpurea' is een sierstruik die gekend om zijn opvallende purperen bladeren die 5 tot 12 cm groot zijn. Hoe meer zon hoe feller de bladeren diep donkerpaars kleuren. Vooral jongere bladeren vertonen de mooie bladkleur. Later in het seizoen verkleuren ze meer naar mat groenpaars. Ook de schors en de vruchten (hazelnootjes) zijn donkerpaars gekleurd. De bloemen zijn gelijkend als die van de gewone hazelaar, Corylus avellana, de mannelijke verschijnen als katjes tussen februari en april. De hazelnoten, die rijp zijn omstreeks september, zitten in een behaard vruchtomhulsel.

Gebruik:

Corylus maxima 'Purpurea' verlengt een betere en warme standplaats dan de gewone hazelaar. Plant ze bij voorkeur in de volle zon, solitair of in groep. De heester geeft een solide uiterlijk in de border en is mooi te combineren met andere lichte, luchtige planten met bleke en kleine bladeren. Dat levert altijd een mooi contrast op.

Vermeerderen door zaaien, het nemen van wortelscheuten of door afleggen.

 

Standplaats lichtbehoefte

zon

- geschikt voor groepsbeplantingen

Zone (USDA):

4-9

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!