TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Davidia - CornaceaeDavidia is een monotypisch geslacht met slechts één soort maar met verschillende cultivars en inheems in de provincie Hupei, West-China. Daar kunnen ze uitgroeien tot wel 20 meter hoog, bij ons niet hoger dan 12 meter. Het is een bladverliezende boom of struik die wordt gekweekt om het decoratieve blad en de aantrekkelijke bloemschutbladen. E.H. Wilson omschreef deze schutbladen als ´reusachtige, fladderende vlinders´. De hangende bloeiwijzen bestaan uit onbeduidende bloemen die zijn omgeven door grote, glinsterende witte of roomwitte schutbladen van ongelijke grootte. De planten vormen een ronde kroon.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Davidia involucrata var. vilmoriniana
vaantjesboom of zakdoekenboom
  

5219.htm

Naam: Davidia involucrata var. vilmoriniana

Nederlandse naam: vaantjesboom, zakdoekenboom

Familie: Davidiaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5

Bloemkleur: witte schutbladeren

Bladeren: getand met diep liggende nerven

Standplaats:

Een plaatje in de volle zon op iedere lichte, vochtige normale tuingrond en op een warme standplaats.

Informatie, teelt: 

Davidia involucrata var. vilmoriniana is nog mooier dan de soort. De bladeren zijn wat lichter en minder behaard. Hij doet er ook enkele jaren over vooraleer hij gaat bloeien. Daarna vormen ze ieder jaar vreemde, onregelmatige en gepaarde witte tot roomwitte grote schutbladeren. Deze merkwaardige schutbladen zijn 8-16 cm groot en kanovormig. Dat geeft een bijzonder mooi effect. Deze schutbladeren ontluiken in mei, in dezelfde periode dat ook die nieuwe blaadjes aan de boom (struik) verschijnen. Het is een bladverliezende plant en een zeldzame soort. De grote, zachte bladeren zijn getand en bedekt met diepliggende nerven.


Gebruik:

Davidia kan best solitair geplant worden, dit zowel als heesters of als boomvorm. De bloei is te apart en te kort om in een kleurenschema van een heesterborder in te werken. Jammer dat het jaren duurt vooraleer de planten zijn schutbladeren toont.

Winterhardheid:

Theoretisch is de volwassen vaantjesboom winterhard maar jongere exemplaren moeten toch best beschermd worden tegen wind in het algemeen en vooral voor strenge winterwinden in het bijzonder.

Vermeerderen gebeurd altijd uit zaad of door het afnemen van uitlopers. Zaaien in de late herfst. De grote, pruimvormige zaden zijn tot 3.5 cm groot. Het kan tot 3 jaar duren vooraleer ze kiemen. Een koudeperiode (koudkiemer) zou de kieming positief beÔnvloeden.


Ziekten en plagen:

In de herfst kan de boom geheel of soms aan 1 zijde al zijn bladeren verliezen. Dit is een normaal verschijnsel en geen ziekte.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- deze plant is vorstgevoelig

Zone (USDA): 7-9

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!