TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hibiscus - MalvaceaeHibiscus is een breed geslacht met 300 soorten winterharde en niet-winterharde eenjarige planten, groenblijvende en bladverliezende heesters en kleine boompjes. Er worden drie groenblijvende soorten algemeen gekweekt, deze moeten wel in de kas worden gehouden, of binnenshuis als kamerplant worden gekweekt. Het blad is meestal getand of gelobd en de bloemen hebben een karakteristieke vorm: ze bestaan uit een trechter van 5 overlappende kroonbladen en een centrale zuil van met elkaar vergroeide meeldraden. Het meest bij ons verspreid is Hibiscus als tuinplant (heester) en als kamerplant.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
  Hibiscus syriacus 'Red Heart'

8171.htm

Naam: Hibiscus syriacus 'Red Heart'

Nederlandse naam: septemberroos

Familie: Malvaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 8-10

Bloemkleur: wit+felrood midden, enkelvoudig

Bladeren: Klein onbehaarde bladeren.

 

Informatie, teelt:

 Hibiscus syriacus 'Red Heart' is afkomstig uit China en Indië en groeit uit tot een opgaande struik met grijs getint hout. De bloei van augustus tot oktober is rijkelijk met enkelvoudige witte bloemen en een felrood middenhart.

Bloemen:

De bloemen van deze struik lijken sterk op die van de Althea rosea, of stokroos. Vandaar dat de plant ook wel bekend onder de naam Althea-struik bekend staat. De bloemen zien eruit als een trechter van 5 overlappende kroonbladen en een centrale zuil van met elkaar vergroeide meeldraden en staan in de oksels van de planten geplaast.

Blad:

Opmerkelijk aan Hibiscus is het feit dat de planten zo laat in blad komen, soms pas midden-eind juli. Vergis je daarin niet. Vaak worden goede planten voor dode exemplaren aanzien en uit de tuin verwijderd.

Gebruik:

Hibiscus syriacus en de cultivars zijn één van de beste in de nazomer bloeiende heesters. De planten bloeien van eind juli tot ver in de herfst, met een overvloed van grote bloemen die wel 7 tot 12 cm in doorsnee zijn. Hibiscus syriacus is redelijk tot goed winterhard en kan zo’n 2,5 m hoog worden. Vooral in een hoek van het huis of tegen de muur zal hij zich goed ontwikkelen. Tegenwoordig wordt deze soort overal ter wereld aangeplant vanwege de extra kleur die hij aan de nazomer geeft, een tijd dat weinig andere struiken bloeien. Plant ze als solitair in de border maak een grote heestergroep van enkele planten bij elkaar geplaatst. Als solitair komt de plant echter toch best tot zijn recht. In siertuinen in Franse stijl werd en wordt deze Hibiscus ook vaak gebruikt in de vorm van een afgeknotte piramide gesnoeid, of op een stammetje.

Standplaats:

Het liefst staat deze heester op een zonnige en warme plek, al doet hij het in de halfschaduw ook redelijk. Wat grondsoort betreft is deze Hibiscus weinig kieskeurig. Hij gedijt in bijna elke soort grond, als deze maar goed waterdoorlatend is.

Winterhardheid:

Hibiscus is redelijk winterhard. Jonge planten echter hebben beschutting nodig tegen de winterkou. Breng een mulchlaag aan boven de wortels en rondom de entplaats (laag geplaatste verdikking op de stam).


Vermeerdering:

- door enten op wilde zaailing van Hibiscus syriacus.
- door stekken is mogelijk maar zulke planten groeien tergend traag -> eventueel interessant voor bonsai !

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!