TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hydrangea - HydrangeaceaeDit geslacht telt ongeveer 80 soorten die voorkomen in de gematigde zones van Oost- en Zuidoost-Azië en van het oosten van Noord-Amerika tot in de Andes van Zuid-Amerika. Alleen in enkele warmere oorden komen groenblijvende, klimmende soorten voor. Alle gekweekte soorten zijn bladverliezend. Sommige daarvan laten spectaculaire herfstkleuren zien. In de naam Hydrangea herkennen wij het Griekse woord hydra, dat staat voor water. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de hortensia graag voldoende water tot zijn beschikking heeft. De bladeren zijn tegenoverstaand, gesteeld, meestal rondachtig tot langwerpig, vaak heel groot en slap. De bloemen ontwikkelen zich in eindstandige pluimen met veel bloemen.
Binnen een bloeiwijze bevinden zich meestal steriele en vruchtbare bloemen. De vruchtbare bloemen zijn over het algemeen klein, de steriele randbloemen zijn daarentegen door een vergrote kelk omgevormd tot lokbloemen en daarom verhoudingsgewijs groot en wit of bont gekleurd. Alle geteelde hortensia rassen en soorten zijn door hun grote bloeiwijzen zeer decoratieve struiken. Ze hebben in de tuin een tegen de wind beschutte plaats en een enigszins vochtige, diepe grond nodig. Bij droog zomerweer is regelmatig gieten noodzakelijk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Hydrangea arborescens - Amerikaanse hortensia - ronde bloeiwijze

8610.htm

Naam: Hydrangea arborescens

Nederlandse naam: Amerikaanse hortensia

Familie: Hydrangeaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: wit

Bladeren: brede eironde, tot 15 cm lange bladeren

 

Hydrangea arborescens - Amerikaanse hortensia TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Hydrangea arborescens - Amerikaanse hortensia

Informatie, teelt:

 Hydrangea arborescens is een 1-3 m hoge stuik met slanke twijgen, en brede eironde, enkelvoudige tot 15 cm lange bladeren. De bloemen zijn wit en verschijnen in juni-september in 5-10 cm brede, ronde vertakte bloeiwijzen. De bloemen verkleuren doorgaans naar groen. Hij vormt een losse heuvel van talloze wortelscheuten. Deze wilde vorm wordt in regel niet aangeplant. Hij komt voor van New York tot Iowa, zuidelijk tot Florida en Louisiana, in bossen en op beschaduwde rotsen. In de V.S bloeien de H. arborescens in juni, kort daarna snoeit men ze wat in waardoor ze in augustus reeds herbloeien. Misschien toch voor in je tuin een poging waard (natuurtuin)?

Standplaats:

Enkel in voldoende vochtige grond kunnen ze in de volle zon staan. Bij voorkeur op koele, licht tot rijk beschaduwde plaatsen. Bij teveel aan zon of een tekort aan water kunnen de bladeren verdrogen of verbranden. Zorg voor een voldoende vochtige standplaats die goed waterdoorlatend is. Hortensia's haten nattige voeten in de winter.

Verzorging:

Knip in de vroege lente de twijgen steeds kort in (op 3-4 ogen). Sommigen maaien ze zelfs gewoon af, maar dat kan ik niet aanraden op te volgen. Deze cultivar is bijzonder winterhard.

De grond heeft voor deze cultivar geen invloed op de kleur van de bloem.

Vermeerderen uit stekken of door afleggen.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!