TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hydrangea - HydrangeaceaeDit geslacht telt ongeveer 80 soorten die voorkomen in de gematigde zones van Oost- en Zuidoost-Azië en van het oosten van Noord-Amerika tot in de Andes van Zuid-Amerika. Alleen in enkele warmere oorden komen groenblijvende, klimmende soorten voor. Alle gekweekte soorten zijn bladverliezend. Sommige daarvan laten spectaculaire herfstkleuren zien. In de naam Hydrangea herkennen wij het Griekse woord hydra, dat staat voor water. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de hortensia graag voldoende water tot zijn beschikking heeft. De bladeren zijn tegenoverstaand, gesteeld, meestal rondachtig tot langwerpig, vaak heel groot en slap. De bloemen ontwikkelen zich in eindstandige pluimen met veel bloemen.
Binnen een bloeiwijze bevinden zich meestal steriele en vruchtbare bloemen. De vruchtbare bloemen zijn over het algemeen klein, de steriele randbloemen zijn daarentegen door een vergrote kelk omgevormd tot lokbloemen en daarom verhoudingsgewijs groot en wit of bont gekleurd. Alle geteelde hortensia rassen en soorten zijn door hun grote bloeiwijzen zeer decoratieve struiken. Ze hebben in de tuin een tegen de wind beschutte plaats en een enigszins vochtige, diepe grond nodig. Bij droog zomerweer is regelmatig gieten noodzakelijk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Sierheesters (sierstruiken)
Hydrangea arborescens ssp. radiata - hortensia

Naam:  Hydrangea arborescens ssp. radiata

Nederlandse naam: hortensia

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: groenwit

Hoogte min-max: 1.2-1.8

Bladeren: donkergroen bladeren met lichte zilverwitte onderzijde

Foto van Hydrangea arborescens ssp. radiata, Nederlands: hortensia, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Sierheesters (sierstruiken)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Hydrangea arborescens ssp. radiata Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Hydrangea arborescens ssp. radiata (Smooth Hydrangea) is afkomstig uit de Himalaya en Centraal en Oost-Azië. De soort is wat fijner gebouwd: de bloemschermen staan in fijne schermen waarrond enkele randbloemen staan. Plantafstand in de border 90 à 100 cm. Opvallend zijn de donkergroene bladeren met een lichtkleurige zilverwitte onderzijde.

Standplaats:

Enkel in voldoende vochtige grond kunnen ze in de volle zon staan. Voorkeur voor koele, licht tot rijk beschaduwde plaatsen. Bij teveel aan zon of een tekort aan water kunnen de bladeren verdrogen of verbranden. Zorg voor een voldoende vochtige standplaats die goed waterdoorlatend is. Hortensia´s haten nattige voeten in de winter.

Verzorging:

Knip in de vroege lente de twijgen steeds kort in (op 3-4 ogen). Sommigen maaien ze zelfs gewoon af, maar dat kan ik niet aanraden op te volgen.

De grond heeft voor deze cultivar geen invloed op de kleur van de bloem.

Vermeerderen uit stekken of door afleggen.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon, halfschaduw

  • geschikt voor groepsbeplantingen

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

  • Zone (USDA): 4-9


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!