TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hydrangea - HydrangeaceaeDit geslacht telt ongeveer 80 soorten die voorkomen in de gematigde zones van Oost- en Zuidoost-Azië en van het oosten van Noord-Amerika tot in de Andes van Zuid-Amerika. Alleen in enkele warmere oorden komen groenblijvende, klimmende soorten voor. Alle gekweekte soorten zijn bladverliezend. Sommige daarvan laten spectaculaire herfstkleuren zien. In de naam Hydrangea herkennen wij het Griekse woord hydra, dat staat voor water. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de hortensia graag voldoende water tot zijn beschikking heeft. De bladeren zijn tegenoverstaand, gesteeld, meestal rondachtig tot langwerpig, vaak heel groot en slap. De bloemen ontwikkelen zich in eindstandige pluimen met veel bloemen.
Binnen een bloeiwijze bevinden zich meestal steriele en vruchtbare bloemen. De vruchtbare bloemen zijn over het algemeen klein, de steriele randbloemen zijn daarentegen door een vergrote kelk omgevormd tot lokbloemen en daarom verhoudingsgewijs groot en wit of bont gekleurd. Alle geteelde hortensia rassen en soorten zijn door hun grote bloeiwijzen zeer decoratieve struiken. Ze hebben in de tuin een tegen de wind beschutte plaats en een enigszins vochtige, diepe grond nodig. Bij droog zomerweer is regelmatig gieten noodzakelijk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Hydrangea aspera 'Macrophylla'
Fluweelhortensia - platte bloemschermen

8616.htm

Naam: Hydrangea aspera 'Macrophylla'

Nederlandse naam: fluweelhortensia

Familie: Hydrangeaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: bleeklila-wit

Bladeren: ruw aanliggende haren a/d onderzijde

 

Hydrangea aspera 'Macrophylla' TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Hydrangea aspera 'Macrophylla'

Informatie, teelt:

 Hydrangea aspera 'Macrophylla' is een weinig vertakkende struik tot zo'n 2-3 m hoog groeiend. Ovaal tot eironde bladeren, donkergroen, tot 25 cm lang die aan de onderzijde viltachtig zijn behaard. De bladeren zijn er fluweel behaard uit waaraan de plant zijn Nederlandse benaming dankt. De fluweelhortensia bloeit in juli-augustus met tot 25 cm brede, platronde grote bloeischermen. De bloem bestaat in het midden uit bleeklila tot dieplila vruchtbare binnenbloemen met steriele witte tot wit-lila randbloemen.

Het is een ware aanwinst in de tuin die de voorkeur geeft aan lichte schaduw. Normaal gesproken wordt de struik niet veel hoger dan 1,5 m. Een oudere struik die het naar zijn zin heeft, kan als hij niet gesnoeid wordt de drie meter voorbij groeien! Dit is dus absoluut een imposante struik met mooie zachte bladeren.

Standplaats:

Plant Hydrangea aspera soorten bij voorkeur op koele, licht tot rijk beschaduwde plaatsen. Bij teveel aan zon doen de bladeren verdrogen of verbranden. Zorg voor een voldoende vochtige standplaats die goed waterdoorlatend is. Hortensia's haten nattige voeten in de winter. Goed winterhard.

Vermeerderen uit stekken of door afleggen.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!