TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hydrangea - HydrangeaceaeDit geslacht telt ongeveer 80 soorten die voorkomen in de gematigde zones van Oost- en Zuidoost-Azië en van het oosten van Noord-Amerika tot in de Andes van Zuid-Amerika. Alleen in enkele warmere oorden komen groenblijvende, klimmende soorten voor. Alle gekweekte soorten zijn bladverliezend. Sommige daarvan laten spectaculaire herfstkleuren zien. In de naam Hydrangea herkennen wij het Griekse woord hydra, dat staat voor water. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de hortensia graag voldoende water tot zijn beschikking heeft. De bladeren zijn tegenoverstaand, gesteeld, meestal rondachtig tot langwerpig, vaak heel groot en slap. De bloemen ontwikkelen zich in eindstandige pluimen met veel bloemen.
Binnen een bloeiwijze bevinden zich meestal steriele en vruchtbare bloemen. De vruchtbare bloemen zijn over het algemeen klein, de steriele randbloemen zijn daarentegen door een vergrote kelk omgevormd tot lokbloemen en daarom verhoudingsgewijs groot en wit of bont gekleurd. Alle geteelde hortensia rassen en soorten zijn door hun grote bloeiwijzen zeer decoratieve struiken. Ze hebben in de tuin een tegen de wind beschutte plaats en een enigszins vochtige, diepe grond nodig. Bij droog zomerweer is regelmatig gieten noodzakelijk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Hydrangea aspera ssp. aspera
Fluweelhortensia - platte bloemschermen

8619.htm

Naam: Hydrangea aspera ssp. aspera

Nederlandse naam: fluweelhortensia

Familie: Hydrangeaceae

Andere gebruikte benamingen: (Hydrangea aspera; Hydrangea villosa)

 

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: roze, paarse of blauwe

Bladeren: viltig grijze behaarde bladeren tot soms 30 cm lang

Informatie, teelt:

 Hydrangea aspera ssp.aspera is inheems in de Himalaya van Noordwest India tot Taiwan, en zuidelijk tot Java en Sumatra. Daar groeien ze in struikvegetaties en in bergwouden op zo'n 1200-1700 meter hoogte. Deze Oost-Aziatische soort telt een paar mooie rassen. Het is een 1 tot 4 m hoog groeiende struik met dikke, blijvende dichtbehaarde takken met lange eironde tot lancetvormige bladeren.
We onderscheiden we steriele en fertiele bloemen. De vruchtbare bloemen zijn meestal roze, paars of blauw. De steriele bloemen meestal wit tot roze. In het midden van het platte scherm staan kleine roze, paarse of blauwe bloemetjes en daar rondom heen een rand van grote witte of roze bloemen. De bladeren zijn er fluweel behaard uit waaraan de plant zijn Nederlandse benaming dankt. De bloemschermen alleen zijn al prachtig, maar deze hortensia heeft nog een extra attractie. De soms wel 30 cm grote bladeren zijn grijs, viltig behaard. Dat maakt deze plant heel bijzonder. Algemeen zijn het schaars vertakte struiken.Alle rassen van H. aspera vormen opvallende en waardevolle bloeiende struiken die het ook op kalkrijke gronden goed doen. De standplaats is bij voorkeur lichte, liefst tegen de middagzon beschermde plaats, op een voor hortensia typische aanbevolen grond, enigszins vochtig.


Standplaats:

Plant Hydrangea aspera soorten bij voorkeur op koele, licht tot rijk beschaduwde plaatsen. Bij teveel aan zon doen de bladeren verdrogen of verbranden. Zorg voor een voldoende vochtige standplaats die goed waterdoorlatend is. Hortensia's haten nattige voeten in de winter. Goed winterhard.

Vermeerderen uit stekken of door afleggen.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!