TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hydrangea - HydrangeaceaeDit geslacht telt ongeveer 80 soorten die voorkomen in de gematigde zones van Oost- en Zuidoost-Azië en van het oosten van Noord-Amerika tot in de Andes van Zuid-Amerika. Alleen in enkele warmere oorden komen groenblijvende, klimmende soorten voor. Alle gekweekte soorten zijn bladverliezend. Sommige daarvan laten spectaculaire herfstkleuren zien. In de naam Hydrangea herkennen wij het Griekse woord hydra, dat staat voor water. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de hortensia graag voldoende water tot zijn beschikking heeft. De bladeren zijn tegenoverstaand, gesteeld, meestal rondachtig tot langwerpig, vaak heel groot en slap. De bloemen ontwikkelen zich in eindstandige pluimen met veel bloemen.
Binnen een bloeiwijze bevinden zich meestal steriele en vruchtbare bloemen. De vruchtbare bloemen zijn over het algemeen klein, de steriele randbloemen zijn daarentegen door een vergrote kelk omgevormd tot lokbloemen en daarom verhoudingsgewijs groot en wit of bont gekleurd. Alle geteelde hortensia rassen en soorten zijn door hun grote bloeiwijzen zeer decoratieve struiken. Ze hebben in de tuin een tegen de wind beschutte plaats en een enigszins vochtige, diepe grond nodig. Bij droog zomerweer is regelmatig gieten noodzakelijk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Hydrangea heteromalla 'Bretschneideri', hortensia - platte bloemen

8623.htm

Naam: Hydrangea heteromalla

Nederlandse naam: hortensia

Familie: Hydrangeaceae

Andere gebruikte benamingen: (H. xanthoneura Diels, H. bretschneideri Dipp.)

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: wit of roos

Hoogte: 4-6

Bladeren: Bladeren 15-25 cm

Hydrangea heteromalla 'Bretschneideri'
Foto Luc Balemans (Hydrangeum vzw.) voor de extra aanvulling en het fotomateriaal.

Informatie, teelt:

Net als Hydrangea paniculata, komt Hydrangea heteromalla voor in de Himalaya, van Noord-India (tot op 3300 meter), tot Beijing in het oosten, waar de vorm van Hydrangea bretschneideri werd verzameld. De plant werd bij het begin van de 19de eeuw voor het eerst verzameld, maar pas in 1825 benoemd door de botanicus David Don.

Hoewel verwant aan Hydrangea paniculata deelt deze hydrangeasoort niet echt in diens populariteit.

Zijn formaat zal daar zeker niet vreemd aan zijn: sommige selecties groeien dan wel als een compacte struik, de meeste worden 4 m en meer hoog. In dat laatste geval is het een ideale "coulisse-plant" voor de grotere tuin, waar hij best wat zon kan verdragenDe struiken groeien uit tot losse en ronde vormen. De bladeren zijn breed en lancetvormig of smal eirond, spits en getand. Het is een bladverliezend, tot zelfs 6 meter hoge struik tot boomvorm. De bloemen van het lacecap-type bestaan uit een tuil van minieme fertiele bloempjes die worden omkranst door grotere, opzichtiger witte tot roze steriele bloemen.Op de eerste plaats verleidt Hydrangea heteromalla met zijn bladeren. Die zijn licht gezaagd en doorgaans wat behaard. Zowel bij het type, Hydrangea heteromalla D. Don, als bij de vorm 'xanthoneura' zijn ze donkergroen en hebben ze een lichtgele rand en min of meer gele nerven. Meestal zijn de bladstelen rood. Ook op de jonge takken komt wat beharing voor, maar vanaf het tweede jaar vertonen de meeste heteromalla-vormen een afschilferende schors.

Opvallend:

Bij de types met eerder lichtgroene bladeren is vooral de mooi opgaande Hydrangea heteromalla 'Nepal Beauty' een opvallende verschijning omwille van zijn fel rood gekleurde bladranden. In dezelfde groep hoort ook de wat compactere 'Bretschneideri' thuis. Die plant is genoemd naar een arts die in de 2de helft van de 19de eeuw werkzaam was in het Russische gezantschap in Peking. Dr. Bretschneider schreef het bekende boek "History of European Botanical Discoveries in China".

Standplaats:

Vooral in voldoende vochtige grond kunnen ze in de volle zon staan. Bij voorkeur op koele, licht tot rijk beschaduwde plaatsen. Bij teveel aan zon of een tekort aan water kunnen de bladeren verdrogen of verbranden. Zorg voor een voldoende vochtige standplaats die goed waterdoorlatend is. Hortensia's haten nattige voeten in de winter.

Toppers:

Hydrangea heteromalla bedient de liefhebbers van schermbloemen van half juni tot eind juli op hun wenken. Absolute toppers zijn de cultivars 'Jermyn's Lace' en 'Snow Cap', met schermen tot 30 cm diameter. De steriele randbloemen openen dikwijls met een gele tint om nadien zuiver wit te worden. Aan het eind van de bloeiperiode verkleuren ze roze en draaien ze zich om, het teken voor de insecten dat de bestuiving van de centrale fertiele bloemen achter de rug is.
Met dank aan Luc Balemans (Hydrangeum vzw.) voor de extra aanvulling en foto.

 Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor groepsbeplantingen

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!