TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hydrangea - HydrangeaceaeDit geslacht telt ongeveer 80 soorten die voorkomen in de gematigde zones van Oost- en Zuidoost-Azië en van het oosten van Noord-Amerika tot in de Andes van Zuid-Amerika. Alleen in enkele warmere oorden komen groenblijvende, klimmende soorten voor. Alle gekweekte soorten zijn bladverliezend. Sommige daarvan laten spectaculaire herfstkleuren zien. In de naam Hydrangea herkennen wij het Griekse woord hydra, dat staat voor water. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de hortensia graag voldoende water tot zijn beschikking heeft. De bladeren zijn tegenoverstaand, gesteeld, meestal rondachtig tot langwerpig, vaak heel groot en slap. De bloemen ontwikkelen zich in eindstandige pluimen met veel bloemen.
Binnen een bloeiwijze bevinden zich meestal steriele en vruchtbare bloemen. De vruchtbare bloemen zijn over het algemeen klein, de steriele randbloemen zijn daarentegen door een vergrote kelk omgevormd tot lokbloemen en daarom verhoudingsgewijs groot en wit of bont gekleurd. Alle geteelde hortensia rassen en soorten zijn door hun grote bloeiwijzen zeer decoratieve struiken. Ze hebben in de tuin een tegen de wind beschutte plaats en een enigszins vochtige, diepe grond nodig. Bij droog zomerweer is regelmatig gieten noodzakelijk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Hydrangea macrophylla
gewone hortensia - bolvormige bloeiwijze

8631.htm

Naam: Hydrangea macrophylla

Nederlandse naam: gewone hortensia

Familie: Hydrangeaceae

Andere gebruikte benamingen: (H. hortensia; H. hortensis; H. opuloides)

Bloeitijd: 6-8

Bloemkleur: rose, wit, rood, blauw

Bladeren: bladeren zijn breed eirond tot elliptisch en 8-20 cm lang

 

Hydrangea macrophylla TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Hydrangea macrophylla

Informatie, teelt:

 Hydrangea macrophylla wordt zowel toegepast als tuinplant als kamerplant. Het onderscheidt wordt vooral gemaakt tussen de onderlinge winterhardheid van de verschillende rassen.
De gewone hortensia is een 1 tot 3 meter hoog groeiende struik. De takken en de bladeren zijn dik en vlezig, de bladeren zijn breed eirond tot elliptisch en 8-20 cm lang. Tot Hydrangea macrophylla behoren ook die vormen met bijna kogelronde bloeiwijzen. Meestal rode, rose, witte of blauwe bollen; alle bloemen zijn steriel. Tot H. macrophylla behoren ook die tuinvormen met platte bloeiwijzen, zoals 'Blue Wave ', waarvan de steriele randbloemen bijna altijd anders zijn gekleurd dan de vruchtbare binnenbloemen.Alle zijn ze zeer decoratief, maar niet allen zijn absoluut winterhard. De meest bekende tuinvormen kunnen overwinteren in West-Europa. Daarbij wordt geacht dat de hybriden winterhard zijn tot -20 ° Celcius. Koude wind tot -15 ° C doodt de onvolgroeide stengels. Ook worden de in het najaar gevormde bloembotten, vaak door vorst beschadigd, wat resulteert in een matige bloei in de zomer. Men plant ze daarom bij voorkeur op een beschutte plaats in de halfschaduw en geeft ze dan in de winter toch een beschermende bodemlaag (mulch).

Hydrangea macrophylla's doen het goed aan zee. Vooral als ze geplant worden op neutrale tot lichtzure gronden die voldoende vochtig zijn.

Kleur en PH:

Waar de zuurtegraad van de bodem (Ph) lager is dan 5,5 zullen de meeste cultivars blauwachtig kleuren. Bij een ph-waarde boven 7 roze.


Standplaats:

Vooral in voldoende vochtige grond kunnen ze in de volle zon staan. Bij voorkeur op koele, licht tot rijk beschaduwde plaatsen. Bij teveel aan zon of een tekort aan water kunnen de bladeren verdrogen of verbranden. Zorg voor een voldoende vochtige standplaats die goed waterdoorlatend is. Hortensia's haten nattige voeten in de winter.

Vermeerderen uit stekken of door afleggen.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!