TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hydrangea - HydrangeaceaeDit geslacht telt ongeveer 80 soorten die voorkomen in de gematigde zones van Oost- en Zuidoost-Azië en van het oosten van Noord-Amerika tot in de Andes van Zuid-Amerika. Alleen in enkele warmere oorden komen groenblijvende, klimmende soorten voor. Alle gekweekte soorten zijn bladverliezend. Sommige daarvan laten spectaculaire herfstkleuren zien. In de naam Hydrangea herkennen wij het Griekse woord hydra, dat staat voor water. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de hortensia graag voldoende water tot zijn beschikking heeft. De bladeren zijn tegenoverstaand, gesteeld, meestal rondachtig tot langwerpig, vaak heel groot en slap. De bloemen ontwikkelen zich in eindstandige pluimen met veel bloemen.
Binnen een bloeiwijze bevinden zich meestal steriele en vruchtbare bloemen. De vruchtbare bloemen zijn over het algemeen klein, de steriele randbloemen zijn daarentegen door een vergrote kelk omgevormd tot lokbloemen en daarom verhoudingsgewijs groot en wit of bont gekleurd. Alle geteelde hortensia rassen en soorten zijn door hun grote bloeiwijzen zeer decoratieve struiken. Ze hebben in de tuin een tegen de wind beschutte plaats en een enigszins vochtige, diepe grond nodig. Bij droog zomerweer is regelmatig gieten noodzakelijk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Hydrangea macrophylla 'Mariesii Perfecta'
hortensia - platte bloeiwijze

8700.htm

Naam: Hydrangea macrophylla 'Mariesii Perfecta'

Nederlandse naam: hortensia

Familie: Hydrangeaceae

Andere gebruikte benamingen: (H. m. 'Blue Wave'; H. m. 'Mariesii' HORT.)

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: violet met lilaroos


Foto VLAM

Informatie, teelt:

 Hydrangea macrophylla ‘Mariesii Perfecta’ wordt nog vaak vermeld als Hydrangea macrophylla ‘Blue Wave’. Hij bloeit met een breed schermvormige bloemtuil van kleine, violet gekleurde bloemetjes, met daar omheen een uitbundige rand van grote, lilaroze bloemen. Het is een opvallend sterke struik en bijzonder populair. Vooral op zure gronden hebben de bloemen die typische fraaie blauwe kleur; op meer kalkrijke grondsoorten zijn de bloemen roze of lila gekleurd. ‘Mariesii Perfecta’ is omstreeks 1900 uit zaad gewonnen door Lémoine te Nancy - Frankrijk. Het is een brede stuik. Waar andere hortensia’s soms moeite hebben zich in de winter overeind te houden, daar houdt deze plant stand. De beste standplaats is in de halfschaduw. De bloemen blijven dan het beste op kleur. Bovendien droogt de plant dan minder snel uit.


Foto VLAM


Standplaats:

Bij voorkeur op koele, licht tot rijk beschaduwde plaatsen. Bij teveel aan zon of een tekort aan water kunnen de bladeren verdrogen of verbranden. Zorg voor een voldoende vochtige standplaats die goed waterdoorlatend is. Hortensia's haten nattige voeten in de winter.

Vermeerderen uit stekken of door afleggen.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!