TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hydrangea - HydrangeaceaeDit geslacht telt ongeveer 80 soorten die voorkomen in de gematigde zones van Oost- en Zuidoost-Azië en van het oosten van Noord-Amerika tot in de Andes van Zuid-Amerika. Alleen in enkele warmere oorden komen groenblijvende, klimmende soorten voor. Alle gekweekte soorten zijn bladverliezend. Sommige daarvan laten spectaculaire herfstkleuren zien. In de naam Hydrangea herkennen wij het Griekse woord hydra, dat staat voor water. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de hortensia graag voldoende water tot zijn beschikking heeft. De bladeren zijn tegenoverstaand, gesteeld, meestal rondachtig tot langwerpig, vaak heel groot en slap. De bloemen ontwikkelen zich in eindstandige pluimen met veel bloemen.
Binnen een bloeiwijze bevinden zich meestal steriele en vruchtbare bloemen. De vruchtbare bloemen zijn over het algemeen klein, de steriele randbloemen zijn daarentegen door een vergrote kelk omgevormd tot lokbloemen en daarom verhoudingsgewijs groot en wit of bont gekleurd. Alle geteelde hortensia rassen en soorten zijn door hun grote bloeiwijzen zeer decoratieve struiken. Ze hebben in de tuin een tegen de wind beschutte plaats en een enigszins vochtige, diepe grond nodig. Bij droog zomerweer is regelmatig gieten noodzakelijk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Hydrangea quercifolia
eikenbladhortensia - pluimvormige bloeiwijze

8765.htm

Naam: Hydrangea quercifolia

Nederlandse naam: eikenbladhortensia

Familie: Hydrangeaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: witgeel

Bladeren: donkergroene bladeren met diepe lobben

 

Informatie, teelt: 

Hydrangea quercifolia komt van voor in Amerika, van Georgia tot Florida en in het gebied rond de Mississippi-rivier. Er bestaan verschillende rassen van H. quercifolia, zelfs met dubbele bloemen. De soort groeit uit tot een stevige struik van 2 -2,5 meter met bladverliezende bladeren. Doordat hij gemakkelijk uitlopers vormt kan de struik tot 3-3,5 m breedte uitgroeien. De donkergroene bladeren hebben diepe lobben. De soortnaam duidt op de gelijkenis van het blad met dat van de Amerikaanse eik. In de herfst kan u dan ook genieten van een prachtige oranjerode herfstkleur. De stengels zijn behaard. De witgele bloemen verschijnen in pluimvormige bloeiwijzen van 8 tot 25 cm groot.

Standplaats:

Ze gedijen best op een plaats met gefilterd zonlicht. Hydrangea quercifolia vraagt een zure grond. Voor een goede bloei verlangen ze een goede warme zomer.


Vermeerderen door stek, afleggen en afnemen van uitlopers.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!