TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hydrangea - HydrangeaceaeDit geslacht telt ongeveer 80 soorten die voorkomen in de gematigde zones van Oost- en Zuidoost-Azië en van het oosten van Noord-Amerika tot in de Andes van Zuid-Amerika. Alleen in enkele warmere oorden komen groenblijvende, klimmende soorten voor. Alle gekweekte soorten zijn bladverliezend. Sommige daarvan laten spectaculaire herfstkleuren zien. In de naam Hydrangea herkennen wij het Griekse woord hydra, dat staat voor water. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de hortensia graag voldoende water tot zijn beschikking heeft. De bladeren zijn tegenoverstaand, gesteeld, meestal rondachtig tot langwerpig, vaak heel groot en slap. De bloemen ontwikkelen zich in eindstandige pluimen met veel bloemen.
Binnen een bloeiwijze bevinden zich meestal steriele en vruchtbare bloemen. De vruchtbare bloemen zijn over het algemeen klein, de steriele randbloemen zijn daarentegen door een vergrote kelk omgevormd tot lokbloemen en daarom verhoudingsgewijs groot en wit of bont gekleurd. Alle geteelde hortensia rassen en soorten zijn door hun grote bloeiwijzen zeer decoratieve struiken. Ze hebben in de tuin een tegen de wind beschutte plaats en een enigszins vochtige, diepe grond nodig. Bij droog zomerweer is regelmatig gieten noodzakelijk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Sierheesters (sierstruiken)
Hydrangea quercifolia ´Snowflake´ - hortensia

Naam:  Hydrangea quercifolia ´Snowflake´

Nederlandse naam: hortensia

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 1-1.25

Bladeren: groot eikenbladachtig (oakleaf Hydrangea)

Foto van Hydrangea quercifolia ´Snowflake´, Nederlands: hortensia, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Sierheesters (sierstruiken)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Hydrangea quercifolia ´Snowflake´ Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Hydrangea quercifolia ´Snowflake´ is een hortensia met een opvallend groot eikenbladachtig (oakleaf Hydrangea) blad, lijkend op dat van de Amerikaanse eik (Quercus rubra), tevens ook met een mooie herfstkleur. De bovenzijde voelt heel ruw aan door talrijke stijve haartjes. Deze beschermen de plant tegen uitdroging waardoor ze goed bestand is tegen een meer zonnige standplaats. Heel bijzonder zijn de dubbele bloemen. Elke bloem apart is opgebouwd uit twee kransen bloemblaadjes wat voor een heel speciaal effect zorgt. De witte bloempluimen kunnen gemakkelijk tot 30 cm groot worden. Na het afvallen van de bladeren wordt de sierwaarde gevormd door de stevige bruine takken met afschilferende stroken bast.

Standplaats:

Ze gedijen best op een plaats met gefilterd zonlicht. Vraagt een zure grond. Voor een goede bloei verlangen ze een goede warme zomer.

Vermeerderen door stek, afleggen en afnemen van uitlopers.

Bron Hans de Neve
http://www.boomkwekerijdeneve.be

 

  • Standplaats lichtbehoefte: zon

  • de plant heeft mooie herfsttinten

  • geschikt voor groepsbeplantingen

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

  • deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

  • plant heeft opvallende takken, twijgen of schors


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!