TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hydrangea - HydrangeaceaeDit geslacht telt ongeveer 80 soorten die voorkomen in de gematigde zones van Oost- en Zuidoost-Azië en van het oosten van Noord-Amerika tot in de Andes van Zuid-Amerika. Alleen in enkele warmere oorden komen groenblijvende, klimmende soorten voor. Alle gekweekte soorten zijn bladverliezend. Sommige daarvan laten spectaculaire herfstkleuren zien. In de naam Hydrangea herkennen wij het Griekse woord hydra, dat staat voor water. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de hortensia graag voldoende water tot zijn beschikking heeft. De bladeren zijn tegenoverstaand, gesteeld, meestal rondachtig tot langwerpig, vaak heel groot en slap. De bloemen ontwikkelen zich in eindstandige pluimen met veel bloemen.
Binnen een bloeiwijze bevinden zich meestal steriele en vruchtbare bloemen. De vruchtbare bloemen zijn over het algemeen klein, de steriele randbloemen zijn daarentegen door een vergrote kelk omgevormd tot lokbloemen en daarom verhoudingsgewijs groot en wit of bont gekleurd. Alle geteelde hortensia rassen en soorten zijn door hun grote bloeiwijzen zeer decoratieve struiken. Ze hebben in de tuin een tegen de wind beschutte plaats en een enigszins vochtige, diepe grond nodig. Bij droog zomerweer is regelmatig gieten noodzakelijk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Hydrangea serrata 'Bluebird'
hortensia - vlakke bloeiwijze

8778.htm

Naam: Hydrangea serrata 'Bluebird'

Nederlandse naam: hortensia

Familie: Hydrangeaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: blauw met purperrood of lichtblauw

Bladeren: mooie rode herfstkleur

 

Informatie, teelt:

 Hydrangea serrata 'Bluebird' is één van de meest gebruikt cultivars binnen deze soort. Krachtig groeiende struik tot 1-1.5 meter hoog.Bloeit bijna gedurende gans de zomer met brede, platte bloemtuilen. De bladeren kleuren in de herfst heel mooi rood. Gedroogde bladeren verspreiden een zoete geur en worden daarom in Japan gebruikt voor theedranken. De bloemtuilen hebben blauwe binnenbloemen met purperrode randbloemen. Geplant op een zurige grond zijn de randbloemen meer lichtblauw gekleurd. Heel goed vorstbestendig.

Standplaats:

Verlangt een voldoende vochtige standplaats in de zon of halfschaduw op een neutrale tot zure grond.

Vermeerderen door stekken , delen of afleggers te nemen.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!