Ilex - AquifoliaceaeDit geslacht omvat een 400-tal soorten en komen overwegend voor in de tropische en subtropische regionen van beide halfronden, enkele soorten komen ook voor in de gematigde streken. Ze hebben groene, verspreidstaande, enkelvoudige, aan de rand vaak gegolfde en met stekels bezette bladeren. Ilex ´Von Tol´ onderscheidt zich door een niet-stekelend blad. Alle hulsten zijn tweehuizige planten en hebben onopvallende bloemen maar wel opvallende gekleurde bessen met verscheidene zaden. Behalve Ilex verticillata zijn alle soorten groenblijvend en waardevol voor de tuin. Ze hebben echter niet alleen betekenis voor de tuin. Ze worden ook voor kransen gebruikt of als lang goed blijvende versiering in de vaas, dat geldt vooral voor de Ilex verticillata, die commercieel wordt geteeld vanwege zijn vruchtdragende takken. De van Europa tot Klein-Azië en Transkaukasie verspreide Ilex aquifolium of boshulst, is een oeroude tuinplant. Takken met bessen waren en zijn met Kerstmis een geliefde versiering. Op Palmzondag worden de takken wel eens als vervanging van echte palmtakken gebruikt. Tot Ilex aquifolium behoort een groot aantal rassen, die vooral verschillen in vorm, in kleur van de bladeren en de bessen.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken
Ilex meserveae 'Blue Princess' - Amerikaanse hulst
 

Naam: Ilex meserveae “Blue Princess“

Nederlandse naam: Amerikaanse hulst

Familie: Aquifoliaceae

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 5

Bloemkleur: witgeel

Hoogte min-max: 3-4

Bladeren: warm glanzend, blauw groen, grof getand 

Ilex meserveae 'Blue Princess' - Amerikaanse hulst

Informatie, teelt:

Ilex meserveae “Blue Princess“ is een vrouwelijk vorm die iets trager en compacter groeit dan Blue Prince. Deze cultivar is goed gevormd en breedopgaand. Het blad is warm glanzend, blauwgroen en grof getand. Blue Princess is zeer rijk besdragend. In het najaar is de struik overladen met helderrode bessen. Bijzonder geschikt voor de aanplanting van dichte markante hagen.

Behoort tot de Ilex x meserveae groep

Deze groep van de blauwe hulst, met artificiėle hybriden, zijn ontstaan uit Ilex rugosa X Ilex aquifolium met hun kenmerkend stekelige, maar niet scherpe prikkende bladranden. Ze zijn zeer winterhard tot -20 ° C. Deze groep ontleent haar naam aan Dr. Kathleen Meserve uit New York die aquifolium-types wou ontwikkelingen voor hardere klimaatzones.

Standplaats

Kies een voedselrijke, matig droge tot vochtige bodem die licht zuur tot kalkhoudend is

Vermeerderen door stekken, afleggen

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor groepsbeplantingen

- deze plant vormt opvallende en aantrekkelijk bessen

Zone (USDA):

5-9

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!