TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Leycesteria - CaprifoliaceaeLeycesteria is een geslacht van 5 soorten en vooral voorkomend in Zuid- en Oost-Azië. De eerst rode, later zwarte vruchten verschijnen van september tot november en steken dan mooi af tegen die rode schutbladen. Dit zien we o.a. ook bij andere kamperfoelieachtigen zoals Heptacodium en Lonicera involucrata. Alleen L. formosa is bij ons voldoende winterhard.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Leycesteria formosa

9924.htm

Naam: Leycesteria formosa

Nederlandse naam: fazantenbes, caramelbes, Himalaya Honeysuckle

Familie: Caprifoliaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: wit

Bladeren: mooie rode schutbladeren

Leycesteria formosa TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Leycesteria formosa

Informatie, teelt: 

Leycesteria formosa is een kamperfoelie achtige die voorkomt in de Himalaya (inheems in China en Tibet) en die bij ons, zoals in het westen van Nederland, gewoon buiten in de tuin blijft staan. Het is min of meer een halfheester die in de meeste winters tot aan de grond toe terug vriest, maar zoals de afgelopen twee winters heeft zij niets te lijden gehad. Ze heeft daarom nu takken van ongeveer 2 m. Gemiddeld groeiten de planten 1.80 m hoog en breed. De struiken vormen holle, rechtopstaande en kale takken met een blauwachtige glans. De donkergroene bladeren zijn aan de onderzijde blauwachtig, 5 tot 18 cm lang en breed tot langwerpig. Het leuke is dat de grote rode schutbladen blijven als de witte bloemen afgevallen zijn. Die witte bloemen verschijnen van juli tot september in 3 tot 10 cm lange, overhangende, eind- of okselstandige aren.
De eerst rode, later zwarte vruchten verschijnen van september tot november en steken dan mooi af tegen die rode schutbladen. De bessen worden enorm door vogels gewaardeerd, een reden waarvoor deze plant in Engeland vaak wordt aangeplant, in het bijzonder voor fazanten. Vandaar de benaming fazantenbes!

Standplaats:

Verlangt een zonnige standplaats op een goed doorlatende bodem. Kies bij voorkeur een warme plaats op het zuiden uit, ietwat windbeschut.

Gebruik:

Leycesteria formosa is een mooie heester die je in de beter gesorteerde tuincentra wel kan vinden.

Vermeerdering:

Door zaaien in september-november
Door stekken in maart-april-mei

Standplaats lichtbehoefte zon

- deze plant is vorstgevoelig

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!