Fatshedera - AraliaceaeHet was in 1912 dat deze plant op de Franse boomkwekerij LizéFréres te Nantes is ontstaan. De Fatshédera is het resultaat van een kruising tussen Fatsia japonica 'Moseri' en Hédera hélix 'Hibernica', de klimop. De handvormige bladeren lijken op die van de vingerplant, maar zijn kleiner en steviger. Van de klimop heeft de plant de lange stengels en de lichte neiging om te klimmen. De fatshedera kan zich niet zelf vasthechten, hoge planten moeten dan ook beslist worden gesteund. Soms zijn laat in de zomer groene, klimopachtige bloem trosjes zichtbaar. Er bestaat maar één soort Fatshedera lizei. Daarvan kennen we een groen en een bont ras.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kamerplanten
Fatsherea lizei - fatshedera
 

Naam: Fatshedera lizei

Nederlandse naam: Fatshedera

Familie: Araliaceae

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 10

Bloemkleur: witgroenig

Hoogte min-max: 2-2.5

Bladeren: handvormig, groen, glanzend

 

Fatsherea lizei - fatshedera

 

Informatie, teelt:

Fatshedera lizei is een gemakkelijk te verzorgen, snelgroeiende klimmende kamerplant voor een licht standplaats op een halfschaduwrijke plek in de huiskamer, op het balkon of in de tuin. Groene, handvormige bladeren tot 25 cm groot met 3-5 lobben aan slappe takken. De scheuten groeien eerst rechtop en gaan daarna liggen of afhangen. Men kan ze best voorzien van een steun. Hou ze in een kamer op een koele plaats (nachttemperatuur tot 16°C), anders vallen de onderste bladeren al gauw af. 's Zomers kunt u ze ook op een schaduwrijk plekje in de tuin zetten. Hij heeft ook weinig last van de omstandigheden langs de kust en kan daar rustig buiten worden gezet.

Verzorging

Altijd in halfschaduw, nooit in de felle zon zetten. Deze groene soort verdraagt ook schaduw. Zorg voor veel frisse lucht, 's zomers kan de plant ook op het balkon of buiten in de tuin. Van april tot eind augustus wekelijks mest geven. Jonge planten ieder voorjaar, oudere iedere drie tot vier jaar verpotten, normale potgrond is heel geschikt. Wat koemest mengen is nuttig om de planten snel te laten groeien. Giet matig maar zorg dat de kluit niet uitdroogt, want dan worden de jonge blaadjes beschadigd.

Overwintering

In de winter kan de plant in de verwarmde kamer blijven. Men moet hem dan wel ver van verwarming of kachel zetten, dikwijls sproeien en op parasieten letten zoals trips en spint. Vermijd een omgeving met een te droge lucht. Beter is een koele plaats met temperatuur tussen 10 en 14° C. Nooit eerder gieten dan wanneer de aarde begint uit te drogen. Na een koele overwintering kunnen oudere exemplaren gaan bloeien. In de daarop volgende herfst draagt hij dan ronde trossen met kleine, groenige bloemen in eindstandige pluimen.

Snoeien

Wanneer jonge planten recht en onvertakt naar het plafond toe groeien, moet men een paar keer toppen, dan vormen zich zijtakken.

Vermeerdering uit zaaien kan maar bij voorkeur door stekken. De beste tijd om stekken te nemen is maart tot juni en tijdens de zomer. Men halveert daarbij de bladeren om het verdampingsoppervlak te verkleinen. Zet de stekken in een mengsel van bladaarde of turfmolm met scherp zand onder glas of plastic. Ze bewortelen het best op warmte van 18-20°C, maar ook op water.

Verzorging

VERZORGING

Deze kamerplant verlangt een zonnige en lichte standplaats, tijdens de dag echter (10.00-17.00u) kan je ze beter afschermen (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant kan je best matig warm zetten, de minimum nachttemperatuur mag in de zomer 's nachts niet zakken onder 10-16° C  (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een matige vochtige potkluit: laat de potkluit tussen de gietbeurten door eens opdrogen (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een matige hoge luchtvochtigheid in de kamer, d.w.z. een relatieve vochtigheid tussen de 50 en 60% (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een zure kamerplantenpotgrond met een pH-waarde van 4.5 - 5.5 (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368)

(hou je muis over het plaatje voor de verklaring van de gebruikte tekens)
 

halfschaduw

Standplaats lichtbehoefte

- deze plant is vorstgevoelig

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant verlangt een zurige bodem (pH 4,5-5 of lager)

- deze plant moet gesteund worden

- plant geschikt voor kustgebieden (tolerant voor zout en/of geschikter voor zacht zeeklimaat)

Zone (USDA):

7-11

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!