Caladium - AraceaeCaladium is een geslacht van vorstgevoeligste tropische bladplanten voor serre, kamer of kas, geliefd om de schitterende kleuren en het rijke patroon van de bladeren. Deze bladplanten met hun eetbare, knolvormige wortelstokken, vormen hart- tot pijlvormige bladeren. Het geslacht bestaat uit 7 soorten uit tropisch Zuid-Amerika, met name uit Brazilië en het Amazonegebied, waar ze in de oerwouden groeien, en behoort tot de aronskelkfamilie. Het zijn één der mooiste planten met hun bonte bladeren. De meeste hybriden zijn ontstaan uit Caladium bicolor, Caladium picturatum en Caladium schmoburgkii.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kamerplanten
Caladium bicolor

Naam: Caladium bicolor

Nederlandse naam: Caladium

Familie: Araceae

Andere gebruikte benamingen: Caladium hortulanum

Bloeitijd: -

Bloemkleur: schutblad met bloeikolf

Hoogte min-max: 0.3-0.6

Bladeren: wit, zilver, groen, roze en rood

 

Informatie, teelt:

Caladium bicolor heeft tal van hybridenrassen met uiteenlopende bladkleuren. Het blad is pijlvormig, fijn geaderd en schitterend van kleur. Er zijn wit, zilver, groen, roze en rood gevlekte bladeren, meestal met donkergroene nerven. De bloemen zijn typisch: aan de bloeistengel zitten schutbladen terwijl de bloeikolf vrij onopvallend is. Voor de Tweede Wereldoorlog waren ze al in Amerika bijzonder populair: er stonden toen minstens duizend cultivars geregistreerd.

Verzorging

Als kamerplant zijn ze moeilijk te houden. Ze moeten warm staan (21-27° C) en op een schaduwrijke plek waar het voldoende vochtig is. Ze hebben voldoende licht nodig, maar geen directe zon. De planten sterven in de herfst af en maakt de knol een rustperiode door. Bemest ze regelmatig tijdens de groeiperiode van het blad. In de zomer dagelijks enkele malen de omgeving besproeien met de nevelspuit om een hoge luchtvochtigheid te bekomen. Spuit niet direct op de bladeren. Na het afsterven van het blad in het najaar de grond laten opdrogen en de knollen vorstvrij bewaren.


Planten of verpotten

Ja kan zowel planten als knollen aankopen. Gebruik zandige, poreuze aarde: 3 delen potgrond, 2 delen scherp zand en 1 deel sfagnum, of gelijke delen bladaarde, turfmolm en oude koemest.

Vermeerdering

In het voorjaar kunnen de knollen, wanneer ze beginnen uitlopen, door delen worden vermeerderd. Elk deel moet minstens één oog bezitten en laat het gesneden deel even opdrogen. Plant ze daarna in een mengsel van turfmolm en scherp zand bij een temperatuur van 22-24° C. Zodra er wortels zijn gevormd moeten de planten verpot worden in normale aarde, zoals hierboven aangegeven. Het opkweken moet onder glas bij een hoge luchtvochtigheid gebeuren.

Ziekten en plagen

Worden de knollen te koud en/of te nat overwintert, dan gaan ze rotten.

Standplaats lichtbehoefte

schaduw

- deze plant is vorstgevoelig

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

Zone (USDA): 10-12

 

Verzorging

VERZORGING

Deze kamerplant verlangt een zonnige en lichte standplaats, tijdens de dag echter (10.00-17.00u) kan je ze beter afschermen (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant kan je best warm zetten, de minimum nachttemperatuur mag in de zomer 's nachts niet zakken onder 16-20° C  (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een constant vochtige bodem, let er vooral op dat potkluit niet kan uitdrogen (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een hoge luchtvochtigheid in de kamer, d.w.z. een relatieve vochtigheid van boven de 60% (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een matige hoge luchtvochtigheid in de kamer, d.w.z. een relatieve vochtigheid tussen de 50 en 60% (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een speciaal potgrondmengsel (zie bij de plantenbeschrijving voor meer details) (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368)

(hou je muis over het plaatje voor de verklaring van de gebruikte tekens)
 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!