TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Laelia - OrchidaceaeLaelia is een orchideëngeslacht met ongeveer 30 soorten tropische epifytische (op bomen groeiende) orchideeën, die wijd verbreid zijn in Mexico en Midden-Amerika tot aan Brazilië. de aaneengevoegde schijnknollen zijn langwerpig, met een of twee taaie, leerachtige, langwerpig lancetvormige donkergroene bladeren. De bladeren staan aan de top van de schijnknollen, ze zijn bijna succulent en de planten houden hun blad. De rechtopstaande bloeiwijzen, die elk aan de top van een schijnknol staan, hebben maximaal vijf grote, opvallende bloemen. Ze zijn nauw verwant met het geslacht Cattleya en onderscheiden zich hiervan alleen door het aantal pollinia. Vanwege de opvallend grote, sierlijke bloemen worden de Laelia-soorten vaak met Cattleya gekruist. De planten die hieruit ontstaan heten Laeliocattleya.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Orchideën
Laelia purpurata - Laelia orchidee

Naam:  Laelia purpurata

Nederlandse naam: Laelia orchidee

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: wit + roos centrum

Hoogte min-max: -

Bladeren: dik, leerachtig, tongvormig

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulierPlantenvinder.NET

Foto van Laelia purpurata, Nederlands: Laelia orchidee, (Synoniem ()) behorende tot de plantengroep Orchideën

Bron foto
http://www.orchids.co.jp/purpurata/20-1.jpg

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Laelia purpurata Snoeitip

 

  • deze plant bevat geurende plantendelen

Informatie, teelt:

Laelia purpurata, de grootste soort uit deze groep, is afkomstig uit Brazilië en geldt daar als de Nationale Bloem. Deze orchidee heeft slanke tot knotsvormige, tot 60 cm grote schijnknollen. Aan het eind hiervan zit een dik, leerachtig, tongvormig, 30-40 cm lang blad. Uit de basis van het blad ontwikkelt zich de bloemschede, waaruit na de rijpingsperiode een bloemstengel met drie tot zeven bloemen te voorschijn komt. In de vroege zomer verschijnen de tot 18 cm grote, geurige bloemen. De witte kroonbladen hebben een roze zweem. De opmerkelijke, klokvormige lip is zachtpaars gekleurd, de keel is geel met violette strepen.

Verzorging

Laelia is iets makkelijker te houden dan Cattleya maar moeten de gehele zomer licht hebben zonder daarvoor in de volle zon te staan. Ze worden bij matige temperaturen gehouden. Ze gedijen het beste bij een dagtemperatuur van 18-24 °C en een nachttemperatuur van 12-15° C. Een luchtvochtigheidsgraad van 40-60 procent is aan te raden. Bij een goede luchtvochtigheid is een succesvolle kamercultuur mogelijk.

Gedurende de groeiperiode moet de voedingsbodem kunnen opdrogen voordat weer gegoten wordt. Giet enkel met regen- of gedemineraliseerd water. Elke derde gietbeurt geeft men de plant verdunde orchideeënmest. Na de bloei moet het gieten zodanig worden verminderd, dat de schijnknollen net niet verschrompelen. In de rustperiode niet bemesten. Men kan de plant verpotten zodra de nieuwe groeiperiode aanbreekt en de plant te groot is geworden voor zijn pot, of wanneer het substraat uit elkaar valt.

Als substraat gebruikt men een mengsel van stukjes schors, wortels van koningsvaren, een beetje veenmos, houtskool en styroporvlokken. Men kan de plant ook op kurkschors of boombast binden. Ook worden ze soms gekweekt in 4 delen turf + 1 deel argexkorrels + 3 delen boomvaren, waaraan 3 gram Dolokal per liter turf wordt aan toegevoegd.

Vermeerdering: door scheuren als de eerste wortels aan de nieuwe scheuten verschijnen.


Verzorging

VERZORGING

Deze kamerplant verlangt een zonnige en lichte standplaats, tijdens de dag echter (10.00-17.00u) kan je ze beter afschermen (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant kan je best matig warm zetten, de minimum nachttemperatuur mag in de zomer 's nachts niet zakken onder 10-16į C  (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een matige vochtige potkluit: laat de potkluit tussen de gietbeurten door eens opdrogen (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een hoge luchtvochtigheid in de kamer, d.w.z. een relatieve vochtigheid van boven de 60% (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een speciaal potgrondmengsel (zie bij de plantenbeschrijving voor meer details) (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368)

(hou je muis over het plaatje voor de verklaring van de gebruikte tekens)
 


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!