Gloriosa - Colchicaceae



Aan het begin van deze eeuw werden deze klimplanten met hun verdikte wortelstokken uit Afrika ingevoerd. Gloriosa is een geslacht van vijf soorten niet winterharde overblijvende klimplanten, die knollen maken. Ze zijn verwant aan het geslacht Lilium. Oorspronkelijk komt de Gloriosa uit tropisch Afrika en tropisch Azië. Bij ons is de Gloriosa te koop als snijbloem en als potplant. Als potplant worden de ranken vanzelfsprekend aan een rekje of andere ondersteuning omhoog geleid. Bij ons moeten deze planten in een kas of in de huiskamer worden geteeld. Ze worden gekweekt om hun opeenvolging van bloemen. Binnen de familie van de lelieachtigen, die wel 4000 soorten kent, neemt de Gloriosa een wel heel bijzondere plaats in. De gestalte van deze botanische bijzonderheid wordt inderdaad bepaald door de klimmende ranken waarop de exotische bloemen zich trots presenteren. Die ranken kunnen wel twee meter lang worden. Aan de stengels ontwikkelen zich fraaie, glanzend groene bladen, die aan de top een bijzondere klimrank hebben. Met deze klimranken werkt de Gloriosa zich omhoog. De bloemen staan op stengels van 12 tot 15 cm lang.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kamerplanten 
Gloriosa superba - prachtlelie, klimmende lelie
 

Naam: Gloriosa superba

Nederlandse naam: prachtlelie, klimmende lelie

Familie: Colchicaceae

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 7-9-

Bloemkleur: rood+goudgeel

Hoogte min-max: 1.5-2.5

Bladeren: slank, lancetvormig 

Gloriosa superba - prachtlelie, klimmende lelie

 

Informatie, teelt:

Gloriosa superba is een statige klimplant met slanke, lancetvormige bladeren die in een draadvormige rank uitlopen. Hiermee kan de plant zich aan andere planten vasthaken. In de zomer vormen zich in de bladoksels langstelige, tot 8 cm grote, exotisch uitziende bloemen met al dan niet gerimpelde, teruggeslagen bladeren. De bloembladen zijn eerst groen en worden later scharlakenrood. De helmhokjes zitten aan lange gebogen meeldraden die ver opzij omlaag gericht staan.

In een warme periode kan men de potten buiten op een terras of balkon in de zon neerzetten. De planten worden dan niet zo groot. Bij een goede verzorging vormen zich in de loop van de zomer twee broedknollen. Dit wordt bevorderd door iedere twee weken vloeibare mest te geven.

Naamgeving

De naam is afkomstig van het Latijnse gloriosus, wat roemvol betekent. De Gloriosa is een heel bijzondere verschijning. Wij noemen hem klimmende lelie. Internationaal spreekt men ook van kruipende lelie. Anderen noemen hem vlammende lelie of glorielelie of erekroon. Hoe verschillend ook, het zijn allemaal namen die bij het zien van de Gloriosa heel toepasselijk lijken.

Standplaats

Algemeen de potkluit tijdens de groei- en bloeifase voldoende vochtig houden. Giet met lauwwarm regenwater. Zorg voor een voldoende hoge luchtvochtigheid in de kamer. Van maart tot augustus wekelijks een voedingsoplossing geven aan een concentratie die maar half zo sterk is als op de verpakking staat.

Aankoop van bollen

De langwerpige knollen worden tegenwoordig in de handel vlot aangeboden. Plant ze in mei loodrecht in een voldoende grote pot of kuip gepoot, die gevuld is met een grond mengsel van compost, gazonaarde, turf en zand. Geef ze voldoende mest.

Aankoop van bloeiende plant

Bij aankoop als kamerplant zam u meestal een bloeiende plant worden aangeboden. Zet de plant op een plek waar hij zoveel mogelijk licht krijgt, in de zon of halfschaduw en bij een temperatuur van 18-22°C. Tegen zon hoeft u niet te schermen.

Kamerplant of snijbloem

Gloriosa is te koop als snijbloem en als potplant. Het karakter van de bloemen is uniek. De eerste indruk is dat het hier om een plantaardig vurig vlammetje gaat. De bloembladen staan omhoog en zijn sterk gegolfd. De bijzondere combinatie van vorm en kleuren wekt heel sterk de indruk van omhoog likkende vlammen.

Gebruik

Als potplant worden de ranken vanzelfsprekend aan een rekje of andere ondersteuning omhoog geleid.

De Gloriosa als snijbloem is vrijwel enig in zijn soort. Er zijn immers nauwelijks snijbloemen in de vorm van bloeiende ranken. Dat maakt de Gloriosa bijzonder aantrekkelijk voor het ikebana, Een mooie Gloriosa-rank in een Oosters getint vaasje roept meteen het beeld van Aziatische distinctie op. Onwillekeurig doen de krullerige maar toch krachtige vormen daarbij ook aan Jugendstilmotieven denken.

Naast de toepassing van één rank in een vaas is de Gloriosa ook heel geschikt om in een boeket of in een andere schikking tussen andere bloemen door te slingeren. De exotische uitstraling van de Gloriosa, gecombineerd met donkerrode rozen, geeft het boeket een mystieke Oosterse uitstraling. Door een combinatie van roden is het ook zeer bruikbaar om het kerstfeest een actuele uitstraling te geven.

Overwintering

In de herfst verkleurt het blad geel en sterven de planten af. Geef duidelijk minder water nu. Zet de planten op een plekje bij 10-12 ° C

Vermeerdering

Door zaaien of delen van de knollen. Bij zaaien zullen de planten pas na drie jaar bloeien.

Ziekten en plagen:

- na de herfst duidelijk minder water geven. De planten moeten bij 18° C overwinteren. Als de planten te koud staan kan er droogrot optreden.

- tocht en te weinig warmte veroorzaken bladluis.

Verzorging

VERZORGING

Deze kamerplant verlangt een zonnige standplaats (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant kan je best warm zetten, de minimum nachttemperatuur mag in de zomer 's nachts niet zakken onder 16-20° C  (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een constant vochtige bodem, let er vooral op dat potkluit niet kan uitdrogen (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een hoge luchtvochtigheid in de kamer, d.w.z. een relatieve vochtigheid van boven de 60% (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een normale universele kamerplantenpotgrond met een pH-waarde van 5.5 - 6.5 (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368)

(hou je muis over het plaatje voor de verklaring van de gebruikte tekens)
 

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant is geschikt voor aanlevering van snijbloemen

- deze plant moet gesteund worden

Zone (USDA):

10-12

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!