TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Passiflora - PassifloraceaePassiflora is een geslacht met ongeveer 600 krachtige groenblijvende, bloeiende klimplanten. Ze zijn niet-winterhard en kunnen het best in een kas worden gekweekt, hoewel P. caerulea wel buiten tegen latwerk of een muur kan worden gekweekt. De bovenste takken bevriezen dikwijls dood, maar onderaan komen later nieuwe stengels te voorschijn, tenzij de winter uitzonderlijk streng is geweest.
Passiflora is afgeleid van het Latijn: passio = lijden en flos = bloem.
De bloemvorm van de Passiflora werd in verband gebracht met het lijden van Christus. Zo zag men in de 10 kroonblaadjes de 10 goede apostelen, of volgens weer anderen, de 10 geboden. In de 5 blaadjes met de vernederende puntjes zag men de 5 vernederingen van Christus: geboorte, lijden, dood, begrafenis en verrijzenis.
In de driekleurige krans de purperen mantel waarmee Christus van Pilatus voor Herodes verscheen. Het midden van deze krans is wit : het kleed waarmee Christus van Herodes naar Pilatus werd gezonden.
De binnenste krans is bruin: de linnen rok zonder naad. De knop op de stamper: de spons. En onder die knop , 5 puntjes : de 5 wonden. Het kruis op de kop: de 3 nagels waarmee Christus gekruisigd werd…..en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Passiflora decaisneana - passiebloem

Naam:  Passiflora decaisneana

Nederlandse naam: passiebloem

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: -

Bloemkleur: karmijnrood+blauw en wit

Hoogte min-max: -

Bladeren: -

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulierPlantenvinder.NET

Foto van Passiflora decaisneana, Nederlands: passiebloem, (Synoniem ()) behorende tot de plantengroep Klimplanten
 

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Passiflora decaisneana Snoeitip

 

  • ook geschikt voor gebruik buiten in de zomer in potten, bakken of terraskuipen 

Informatie, teelt:

Passiflora decaisneana is ontstaan uit een kruising van Passiflora alata x Passiflora quadrangularis en heeft tot 14 cm grote karmijnrode bloemen en een blauwe bijkroon met witte banden. De planten zijn niet makkelijk in bloei te krijgen en moeten warm genoeg kunnen staan. Het is een dankbare klimplant voor grotere kassen (niet onder 18°C) of als tropische klimplant met een klimsteun.

Verpotten

Ze kunnen heel goed buiten in potten gehouden worden als de pot maar groot genoeg is.
Indien binnen gehouden best jaarlijks verpotten. Tijdens het verpotten kunnen de planten diep ingesnoeid worden. Gebruik een standaard potgrondmengsel, maar leemhoudende grond verdiend de voorkeur. Zet de plant na het verpotten niet meteen in de volle zon.

Verzorging

In de zomer:

Standplaats: kan buiten op een warme, beschutte plek, verdraagt max. 30° C, beschermen tegen volle zon
Gieten: rijkelijk gieten, het blad mag wat gelig worden maar niet afvallen
Vraagt hoge luchtvochtigheid
Bemesten: van mei tot augustus om de 14 dagen of om de maand bemesten

In het najaar:

Binnenhalen in september.

In de winter

Standplaats: warm
Gieten: spaarzaam gieten
Bemesten: niet bemesten
Overwinteringstemperatuur: +10 ° C
Lichtbehoefte: voldoende licht

Vermeerderen

Het gemakkelijkst kan je een passieflora vermeerderen door het afnemen van worteluitlopers. Moeilijker is het stekken. Je neemt half-uitgerijpte kopstekjes en laat die onder glas met een warme voet bewortelen (tussen februari en april).

Zaaien kan ook. De planten leveren in ons klimaat moeilijk zaden. Indien je toch over zaden kan beschikken, weet dan dat de hieruit gekweekte planten, meestal minder goed zullen bloeien. Beter kan u in de handel geïmporteerde zaden aanschaffen.

Ziekten en plagen

Passieflora niet te warm overwinteren. De planten zijn dan vooral gevoelig voor wolluis. Deze nestelen zich hoofdzakelijk in de bladoksels.

Opletten geblazen is het voor de wortelaaltjes die zeer moeilijk te bestrijden zijn. In de zomer bij te droge lucht kan makkelijk spint optreden.


Verzorging

VERZORGING

Deze kuipplant verlangt een zonnige en lichte standplaats, tijdens de dag echter (10.00-17.00u) kan je ze beter afschermen Deze kuipplant kan je best warm zetten, de minimum nachttemperatuur mag in de zomer 's nachts niet zakken onder 16-20į C Deze kuipplant verlangt een matige vochtige potkluit: laat de potkluit tussen de gietbeurten door eens opdrogen Deze kuipplant verlangt een hoge luchtvochtigheid in de kamer, d.w.z. een relatieve vochtigheid van boven de 60% Deze kuipplant verlangt een speciaal potgrondmengsel (zie bij de plantenbeschrijving voor meer details)

(hou je muis over het plaatje voor de verklaring van de gebruikte tekens)

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!