TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Passiflora - PassifloraceaePassiflora is een geslacht met ongeveer 600 krachtige groenblijvende, bloeiende klimplanten. Ze zijn niet-winterhard en kunnen het best in een kas worden gekweekt, hoewel P. caerulea wel buiten tegen latwerk of een muur kan worden gekweekt. De bovenste takken bevriezen dikwijls dood, maar onderaan komen later nieuwe stengels te voorschijn, tenzij de winter uitzonderlijk streng is geweest.
Passiflora is afgeleid van het Latijn: passio = lijden en flos = bloem.
De bloemvorm van de Passiflora werd in verband gebracht met het lijden van Christus. Zo zag men in de 10 kroonblaadjes de 10 goede apostelen, of volgens weer anderen, de 10 geboden. In de 5 blaadjes met de vernederende puntjes zag men de 5 vernederingen van Christus: geboorte, lijden, dood, begrafenis en verrijzenis.
In de driekleurige krans de purperen mantel waarmee Christus van Pilatus voor Herodes verscheen. Het midden van deze krans is wit : het kleed waarmee Christus van Herodes naar Pilatus werd gezonden.
De binnenste krans is bruin: de linnen rok zonder naad. De knop op de stamper: de spons. En onder die knop , 5 puntjes : de 5 wonden. Het kruis op de kop: de 3 nagels waarmee Christus gekruisigd werd…..en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Passiflora laurifolia - passiebloem, markieza

Naam:  Passiflora laurifolia

Nederlandse naam: passiebloem, markieza

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-10

Bloemkleur: paars + streepjes

Hoogte min-max: 9-15

Bladeren: ovaal

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulierPlantenvinder.NET

Foto van Passiflora laurifolia, Nederlands: passiebloem, markieza, (Synoniem ()) behorende tot de plantengroep Klimplanten

 

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Passiflora laurifolia Snoeitip

 

  • deze plant bevat giftige plantendelen

  • ook geschikt voor gebruik buiten in de zomer in potten, bakken of terraskuipen

Informatie, teelt:

Passiflora laurifolia komt algemeen voor in het noorden van Zuid-Amerika en West-Indië. In Zuidelijk Amerika worden ze markieza genoemd. De soort heeft ovale, 10 cm lange bladeren en bijna even grote bloemen. De kelkbladen zijn paars van boven en groen van onderen. De kroonbladen zijn soortgelijk van kleur, maar dan met rode, blauwe of witte dwarsstrepen over de helmdraden. Deze passiebloemen produceren eetbare vruchten van ongeveer 10 cm groot met een naar rozen geurend waterig vruchtmoes. Het vruchtvlees kun je makkelijk uit de vrucht zuigen. Opletten want de bladeren zijn giftig.


Verzorging

VERZORGING

Deze kuipplant verlangt een zonnige en lichte standplaats, tijdens de dag echter (10.00-17.00u) kan je ze beter afschermen Deze kuipplant kan je best warm zetten, de minimum nachttemperatuur mag in de zomer 's nachts niet zakken onder 16-20į C Deze kuipplant verlangt een matige vochtige potkluit: laat de potkluit tussen de gietbeurten door eens opdrogen Deze kuipplant verlangt een hoge luchtvochtigheid in de kamer, d.w.z. een relatieve vochtigheid van boven de 60% Deze kuipplant verlangt een speciaal potgrondmengsel (zie bij de plantenbeschrijving voor meer details)

(hou je muis over het plaatje voor de verklaring van de gebruikte tekens)


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!