TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Passiflora - PassifloraceaePassiflora is een geslacht met ongeveer 600 krachtige groenblijvende, bloeiende klimplanten. Ze zijn niet-winterhard en kunnen het best in een kas worden gekweekt, hoewel P. caerulea wel buiten tegen latwerk of een muur kan worden gekweekt. De bovenste takken bevriezen dikwijls dood, maar onderaan komen later nieuwe stengels te voorschijn, tenzij de winter uitzonderlijk streng is geweest.
Passiflora is afgeleid van het Latijn: passio = lijden en flos = bloem.
De bloemvorm van de Passiflora werd in verband gebracht met het lijden van Christus. Zo zag men in de 10 kroonblaadjes de 10 goede apostelen, of volgens weer anderen, de 10 geboden. In de 5 blaadjes met de vernederende puntjes zag men de 5 vernederingen van Christus: geboorte, lijden, dood, begrafenis en verrijzenis.
In de driekleurige krans de purperen mantel waarmee Christus van Pilatus voor Herodes verscheen. Het midden van deze krans is wit : het kleed waarmee Christus van Herodes naar Pilatus werd gezonden.
De binnenste krans is bruin: de linnen rok zonder naad. De knop op de stamper: de spons. En onder die knop , 5 puntjes : de 5 wonden. Het kruis op de kop: de 3 nagels waarmee Christus gekruisigd werd…..en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Passiflora caerulea - passsiebloem

Naam: Passiflora caerulea

Nederlandse naam: passiebloem

Familie: Passifloraceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: geaderd blauw

Hoogte min-max: -

Bladeren: -

 

Passiflora caerulea - passsiebloem

Informatie, teelt: Bloemen alleenstaand, tot 10 cm doorsnee, iets geurend, groenachtig wit, bloemdekbladen aan de top blauw, in het midden wit, aan de voet purper.

Verzorging

Echt veeleisende planten zijn het niet, als ze maar over genoeg voedingstoffen beschikken en ook vooral veel licht. Het best gedijt hij in grote bakken op een zonnig en beschut balkon. Daar kan de plant tot duizenden bloemen voortbrengen.

Geef in de zomer voldoende water en in de winter weinig. Geen paniek als het blad wat gelig wordt, zolang het maar niet afvalt.

De passiebloem heeft vooral voldoende voeding nodig, dit geldt vooral voor de zomerperiode.

Kweek je je passiebloem in een pot of kuip ? Verplant ze dan ieder jaar. Gebruik een potgrond , liefst leemhoudend. Bij het verpotten mag je de passiebloem kort insnoeien. Zet de plant na het verpotten niet meteen in de volle zon.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- deze plant is vorstgevoelig

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant vormt opvallende en aantrekkelijk bessen

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!