TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis 'Jackmanii'

32982.htm

Naam: Clematis 'Jackmanii' (Jackmanii groep)

Nederlandse naam: clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: (Clematis jackmanii (x) )

Bloeitijd: 7-10

Bloemkleur: paarsblauw

Bladeren: grote bladeren

Snoeitip

Deze clematis behoort tot de snoeigroep Groep 3

Informatie, teelt:

De robuuste Clematis 'Jackmanii' is ťťn van de meest populaire clematis cultivars. Hij werd gewonnen in 1860 door Messrs Jackman in Woking uit Clematis languginosa en Clematis viticella. Dit was de eerste kruising tussen een Europese en een Oostaziatische clematissoort. Hij vormt opvallend grote paarsblauwe bloemen tot 10-15 cm in doorsnede en grote bladeren tot 10-11 cm groot. Die bloemen staan meestal z'n gedrieŽn bij elkaar op lange stelen. Vandaag nog behoort hij tot het vaste clematis sortiment. Het is een plant die gemakkelijk tot bloei komt, zelfs ietwat doorbloeit en op vele manieren in de tuin is te gebruiken. Vele hedendaagse kruisingen en hybriden zijn hiervan afgeleid.

Gebruik:

Als bodembedekkende klimplant, geleid aan muren en pergola's of in combinatie met rozen.

Standplaats:

Plant deze Clematis in de volle zon of op een half-schaduwrijke plaats maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon).

Vermeerderen door stekken.

Indeling: een dubieus geval. Behoort eigenlijk zowel wat tot de groep van de wilde Clematis (door de geŽrfde eigenschappen van Clematis viticella) als tot de groep van de hybriden.

- Topkeuze 

Ja

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Zone (USDA):

6-9

 

Jackmanii groep

De clematis jackmanii groep:

De Jackmanii groep bloeit zeer rijk gedurende de gehele zomer en kan ieder jaar sterk teruggesnoeid worden. Het zijn over het algemeen grootbloemige clematissen maar er zijn cultivars met relatief kleinere bloemen en ook zijn er gevuldbloemigen (dubbelbloemigen). De bloemen hebben 4 tot 6, meestal bedekkende, bloembladen. Ze bloeien meestal rondom juli-augustus waarbij sommige cultivars nog een tweede maal nabloeien.

Algemeen snoeien als groep 5.

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!