TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Wisteria - FabaceaeWisteria is een geslacht van 10 winterharde klimmende soorten. Het zijn bladverliezende lianen gekenmerkt door afwisselende, oneven geveerde bladeren en door grote vlinderbloemen, die in lange, hangende, eind-of zijstandige trossen bijeenstaan. De bloemen hebben een klokvormige kelk met vijf ongelijke tanden. De bloemkroon bestaat uit de grote, teruggeslagen vlag, twee sikkelvormige vleugels en een gekromde, korte kiel. De vrucht is een grote, meerzadige peul, die tussen de zaden in meer of mindere mate is vernauwd. De zaden en bladeren zijn giftig. Voor de tuin behoren de blauwe regensoorten tot de mooiste lianen. Ze gedijen op rijke, doorlatende grond en een beschutte, zonnige groeiplaats. In de vrije natuur winden blauwe-regensoorten zich langs andere planten omhoog naar het licht. In de tuin plant men ze tegen pergola's en tuinhuisjes; om ze tegen gevels te laten groeien, zijn klimrekken of bedrading noodzakelijk. De sterke groei kan men in toom houden door midden in de zomer overtollige zijtwijgen tot op enkele bladeren in te korten. Hierdoor wordt ook de vorming van bloemknoppen bevorderd.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Wisteria floribunda - Japanse blauwe regen (glycine)
 

Naam: Wisteria floribunda

Nederlandse naam: Japanse blauwe regen

Familie: Fabaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: violetblauw

Hoogte min-max: 7-8

Bladeren: afwisselende, oneven geveerde bladeren

Wisteria floribunda - Japanse blauwe regen (glycine)

Informatie, teelt:

Wisteria floribunda is een tot 8 meter hoge, rechtsom windende liaan. Het blad is geveerd en heeft 11-19 elliptische tot langwerpig eironde, 48 cm lange blaadjes. In mei en juni verschijnen violette of violetblauwe bloemen in luchtige, tot 50 cm lange, slanke trossen. De bloemen ontluiken geleidelijk vanaf de basis naar de top en bloeien niet alle tegelijk. Deze soort is inheems in Japan. Behalve de wilde soort bestaat er een hele reeks van rassen, waarvan er vele in Japan zijn gewonnen.

Standplaats

Naast een goede raskeuze is ook de standplaats bepalend voor een goede en rijke bloei. Wisteria 's houden van een zonnige plek, hoe zonniger de standplaats, des te groter de kans op bloemen.

Giftigheid

De bladeren maar vooral de zaden zijn giftig.

Aankoop

Koop altijd een geŽnte plant of een plant die minstens ťťn bloemtros heeft, dan is hij uit een stek opgekweekt. Er zijn namelijk ook zaailingen in omloop, die bloeien niet of slecht.

Vermeerdering

De rassen zijn het best te vermeerderen door middel van enten in het voorjaar of door stekken in augustus. Zaaien moet beslist worden afgeraden omdat het onbekend is of de plant gaat bloeien en op welk tijdstip. Neem nooit geen wortelscheuten of uitlopers want dan heeft u wellicht een plant afkomstig van de (wilde) onderstam. Zulke planten bloeien pas op late rijpere leeftijd, groeier uitbundig en produceren kleine bloemen.

Klimrichting

In de vrije natuur winden blauwe regensoorten zich langs andere planten omhoog naar het licht. In de tuin plant men ze tegen pergola's en tuinhuisjes. Om ze tegen gevels te laten groeien, zijn klimrekken of bedrading noodzakelijk.

Wisteria floribunda soort -> rechtsom windend

Standplaats lichtbehoefte

zon

- deze plant is vorstgevoelig

deze plant bevat geurende plantendelen

deze plant bevat giftige plantendelen

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

- deze plant moet gesteund worden

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!