TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Passiflora - PassifloraceaePassiflora is een geslacht met ongeveer 600 krachtige groenblijvende, bloeiende klimplanten. Ze zijn niet-winterhard en kunnen het best in een kas worden gekweekt, hoewel P. caerulea wel buiten tegen latwerk of een muur kan worden gekweekt. De bovenste takken bevriezen dikwijls dood, maar onderaan komen later nieuwe stengels te voorschijn, tenzij de winter uitzonderlijk streng is geweest.
Passiflora is afgeleid van het Latijn: passio = lijden en flos = bloem.
De bloemvorm van de Passiflora werd in verband gebracht met het lijden van Christus. Zo zag men in de 10 kroonblaadjes de 10 goede apostelen, of volgens weer anderen, de 10 geboden. In de 5 blaadjes met de vernederende puntjes zag men de 5 vernederingen van Christus: geboorte, lijden, dood, begrafenis en verrijzenis.
In de driekleurige krans de purperen mantel waarmee Christus van Pilatus voor Herodes verscheen. Het midden van deze krans is wit : het kleed waarmee Christus van Herodes naar Pilatus werd gezonden.
De binnenste krans is bruin: de linnen rok zonder naad. De knop op de stamper: de spons. En onder die knop , 5 puntjes : de 5 wonden. Het kruis op de kop: de 3 nagels waarmee Christus gekruisigd werd…..en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Passiflora incarnata - passievrucht

Naam:  Passiflora incarnata

Nederlandse naam: passievrucht

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-10

Bloemkleur: wit, rood, paars

Hoogte min-max: 5-10

Bladeren: 3-lobbig met zaagrand

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulierPlantenvinder.NET

Foto van Passiflora incarnata, Nederlands: passievrucht, (Synoniem ()) behorende tot de plantengroep Klimplanten

 

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Passiflora incarnata Snoeitip

 

  • deze plant bevat geurende plantendelen

  • ook geschikt voor gebruik buiten in de zomer in potten, bakken of terraskuipen 

Informatie, teelt:

Passiflora incarnata is afkomstig uit Noord-Amerika en de Bermuda eilanden. De plant heeft 6-15 cm grote 3-lobbige bladeren met een zaagrand. Ze hebben twee karakteristieke klieren op de bladsteel bij het begin van de bladschijf. De 6 tot 9 cm grote witte tot bleekrode bloemen hebben een paarskleurige bijkroon (corona) en geuren zoet. Dit is vermoedelijk één van de sterkste soorten qua winterhardheid. Mits de nodige beschutting kan de plant buiten overwinteren in de volle grond. De plant sterft in de late herfst bovengronds af en loopt in mei en juni weer uit bij de dikke, vlezige wortels. Beter is natuurlijk ze te behandelen als kuipplant en 's winters vorstvrij te overwinteren. De 6 cm grote ovale vruchten zijn in Amerika bekend als maypop en may apple. Bij het rijpen verkleuren ze van groen naar groengeel. De gele pulp rond de zaden is eetbaar, maar heeft eigen niet veel smaak.

Geneeskrachtige eigenschappen

Breedwerkend tegen onrust en spanningen maar niet te gebruiken tijdens de zwangerschap !. Men krijgt een ontspannen gevoel. Indien nodig kan de dosering van de plant worden verhoogd. Men wordt er niet afhankelijk van. In de volksgeneeskunde wordt tinctuur (tincturae passiflorae) van deze Passiflora gebruikt om nervositeit en slapeloosheid te behandelen. Gedroogde bladeren worden in thee gebruikt. Ook kan van de plant een kalmerende kauwgom worden gemaakt.

Verpotten

Ze kunnen heel goed buiten in potten gehouden worden als de pot maar groot genoeg is.
Indien binnen gehouden best jaarlijks verpotten. Tijdens het verpotten kunnen de planten diep ingesnoeid worden. Gebruik een standaard potgrondmengsel. Zet de plant na het verpotten niet meteen in de volle zon.

Verzorging

In de zomer:

Standplaats: kan buiten, verdraagt max. 30° C, beschermen tegen volle zon
Gieten: rijkelijk gieten, het blad mag wat gelig worden maar niet afvallen
Bemesten: van mei tot augustus om de 14 dagen of om de maand bemesten

In het najaar:

Binnenhalen voor de eerste strenge nachtvorst is aan te raden. Eventueel als alternatief buiten overwinteren en dan de voet heel erg goed beschermen tegen vorst. De bovenste plantendelen zullen echter meestal volledig vervriezen (en verdorren).

In de winter

Standplaats: koel
Gieten: spaarzaam gieten
Bemesten: niet bemesten
Overwinteringstemperatuur: vorstvrij

Vermeerderen

Het gemakkelijkst kan je een passieflora vermeerderen door het afnemen van worteluitlopers. Moeilijker is het stekken. Je neemt half-uitgerijpte kopstekjes en laat die onder glas met een warme voet bewortelen (tussen februari en april).

Zaaien kan ook. De planten leveren in ons klimaat moeilijk zaden. Indien je toch over zaden kan beschikken, weet dan dat de hieruit gekweekte planten, meestal minder goed zullen bloeien. Beter kan u in de handel geïmporteerde zaden aanschaffen.

Ziekten en plagen

Passieflora niet te warm overwinteren. De planten zijn dan vooral gevoelig voor wolluis. Deze nestelen zich hoofdzakelijk in de bladoksels.

Opletten geblazen is het voor de wortelaaltjes die zeer moeilijk te bestrijden zijn. In de zomer bij te droge lucht kan makkelijk spint optreden.

Bronnen : o.a. Wikipedia (Hans Bartelds), Plantaardigheden, De grote planten Encyclopedie


Verzorging

VERZORGING

Deze kuipplant verlangt een zonnige standplaats Deze kuipplant kan je best op en koele plaats zetten, de minimum nachttemperatuur mag in de zomer 's nachts zakken tot 3-10į C Deze kuipplant verlangt een constant vochtige bodem, let er vooral op dat potkluit niet kan uitdrogen Deze kuipplant verlangt een matige hoge luchtvochtigheid in de kamer, d.w.z. een relatieve vochtigheid tussen de 50 en 60% Deze kuipplant verlangt een normale universele kamerplantenpotgrond met een pH-waarde van 5.5 - 6.5

(hou je muis over het plaatje voor de verklaring van de gebruikte tekens)


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!