TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis florida

35649.htm

Naam: Clematis florida (Florida groep6)

Nederlandse naam: clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: wit

Bladeren: -

Snoeitip

Deze clematis behoort tot de snoeigroep Groep 1

 

Informatie, teelt: 

Clematis florida is afkomstig uit Japan en China en is nogal vorstgevoelig en stelt prijs op de beschutting van een warme muur; hij kan ook heel goed in pot worden gehouden. De lange bloeitijd valt eind voorjaar en zomer en de grote, platte bloemen verschijnen aan de uiteinden van de nieuwe scheuten. Ze hebben een lange steel en een opvallend paar bladachtige schutbladen. Er zijn 4-6 groenig witte, naar roomwit verkleurende bloembladen en paarse meeldraden. Winterbescherming is een absolute noodzaak.

Standplaats:

Houdt van een kalkrijke bodem die goed doorlatend is. Plant deze Clematis in de volle zon maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon).

Vermeerderen door afleggen of stekken.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- deze plant is vorstgevoelig

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Zone (USDA):

8-9 Florida groep

De clematis florida groep:

De Florida groep bloeit in de zomer aan het hout van het vorig jaar. Het zijn grootbloemige exotisch aandoende clematissen. Tot deze groep behoren zowel de legendarische 'Bicolor' met meeldraden die veranderd zijn in paarse staminodiŽn zijn, als de welbekende gevuldbloemige 'Vyvyan Pennell'. Hun hoofdbloei valt tussen mei en juni maar vaak kunnen ze nog een tweede keer nabloeien.

Het is een groep van een beperkt aantal attractieve clematissen. Ze mogen tijdens de winter niet te nat staan. De voet afdekken (beschermen tegen de vorst) met een mulchlaag is aan te bevelen. Een andere goede mogelijkheid is ze te houden in potten die in het najaar op een beschutte maar koele plaats binnenzet.

Ze mogen meestal zo min mogelijk gesnoeid worden. Alleen eventueel het dode en te zwakke hout wegsnoeien.

Worden normaal niet gesnoeid, eventueel snoeien als groep 2.

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!