TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Passiflora - PassifloraceaePassiflora is een geslacht met ongeveer 600 krachtige groenblijvende, bloeiende klimplanten. Ze zijn niet-winterhard en kunnen het best in een kas worden gekweekt, hoewel P. caerulea wel buiten tegen latwerk of een muur kan worden gekweekt. De bovenste takken bevriezen dikwijls dood, maar onderaan komen later nieuwe stengels te voorschijn, tenzij de winter uitzonderlijk streng is geweest.
Passiflora is afgeleid van het Latijn: passio = lijden en flos = bloem.
De bloemvorm van de Passiflora werd in verband gebracht met het lijden van Christus. Zo zag men in de 10 kroonblaadjes de 10 goede apostelen, of volgens weer anderen, de 10 geboden. In de 5 blaadjes met de vernederende puntjes zag men de 5 vernederingen van Christus: geboorte, lijden, dood, begrafenis en verrijzenis.
In de driekleurige krans de purperen mantel waarmee Christus van Pilatus voor Herodes verscheen. Het midden van deze krans is wit : het kleed waarmee Christus van Herodes naar Pilatus werd gezonden.
De binnenste krans is bruin: de linnen rok zonder naad. De knop op de stamper: de spons. En onder die knop , 5 puntjes : de 5 wonden. Het kruis op de kop: de 3 nagels waarmee Christus gekruisigd werd…..en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Passiflora ´Eynsford Gem´ - passievrucht

Naam:  Passiflora ´Eynsford Gem´

Nederlandse naam: passievrucht

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-10

Bloemkleur: roosachtig tot mauve

Hoogte min-max: 9-9

Bladeren: blauwachtig

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulierPlantenvinder.NET

Foto van Passiflora ´Eynsford Gem´, Nederlands: passievrucht, (Synoniem ()) behorende tot de plantengroep Klimplanten
 

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Passiflora ´Eynsford Gem´ Snoeitip

 

  • ook geschikt voor gebruik buiten in de zomer in potten, bakken of terraskuipen 

Informatie, teelt:

Passiflora ´Eynsford Gem´ is ontstaan uit de kruising van Passiflora caerulea x Passiflora racemosa. Deze hybride heeft een mooi blauwgroen blad met 5 lobben en bijna 10 cm grote, mauveroze bloemen met witte helmdraden.

Verpotten

Ze kunnen heel goed buiten in potten gehouden worden als de pot maar groot genoeg is.
Indien binnen gehouden best jaarlijks verpotten. Tijdens het verpotten kunnen de planten diep ingesnoeid worden. Gebruik een standaard potgrondmengsel, maar leemhoudende grond verdiend de voorkeur. Zet de plant na het verpotten niet meteen in de volle zon.

Verzorging

In de zomer:

Standplaats: kan buiten, verdraagt max. 30° C, beschermen tegen volle zon
Gieten: rijkelijk gieten, het blad mag wat gelig worden maar niet afvallen
Vraagt tamelijk hoge luchtvochtigheid
Bemesten: van mei tot augustus om de 14 dagen of om de maand bemesten

In het najaar:

Binnenhalen voor de eerste strenge nachtvorst is aan te raden. Eventueel als alternatief buiten overwinteren en dan de voet heel erg goed beschermen tegen vorst. De bovenste plantendelen zullen echter meestal volledig vervriezen (en verdorren).

In de winter

Standplaats: koel en vorstvrij
Gieten: spaarzaam gieten
Bemesten: niet bemesten
Overwinteringstemperatuur: 5-10 ° C
Lichtbehoefte: voldoende licht

Vermeerderen

Het gemakkelijkst kan je een passieflora vermeerderen door het afnemen van worteluitlopers. Moeilijker is het stekken. Je neemt half-uitgerijpte kopstekjes en laat die onder glas met een warme voet bewortelen (tussen februari en april).

Zaaien kan ook. De planten leveren in ons klimaat moeilijk zaden. Indien je toch over zaden kan beschikken, weet dan dat de hieruit gekweekte planten, meestal minder goed zullen bloeien. Beter kan u in de handel geïmporteerde zaden aanschaffen.

Ziekten en plagen

Passieflora niet te warm overwinteren. De planten zijn dan vooral gevoelig voor wolluis. Deze nestelen zich hoofdzakelijk in de bladoksels.

Opletten geblazen is het voor de wortelaaltjes die zeer moeilijk te bestrijden zijn. In de zomer bij te droge lucht kan makkelijk spint optreden.


Verzorging

VERZORGING

Deze kuipplant verlangt een zonnige standplaats Deze kuipplant kan je best op en koele plaats zetten, de minimum nachttemperatuur mag in de zomer 's nachts zakken tot 3-10° C Deze kuipplant verlangt een constant vochtige bodem, let er vooral op dat potkluit niet kan uitdrogen Deze kuipplant verlangt een matige hoge luchtvochtigheid in de kamer, d.w.z. een relatieve vochtigheid tussen de 50 en 60% Deze kuipplant verlangt een normale universele kamerplantenpotgrond met een pH-waarde van 5.5 - 6.5

(hou je muis over het plaatje voor de verklaring van de gebruikte tekens)


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!