Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis 'Jerzy Popieluszko' - clematis, bosrank

Naam: Clematis ´Jerzy Popieluszko´

Nederlandse naam: clematis, bosrank

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 5-10

Bloemkleur: satijnwit

Hoogte min-max: 1.25-1.5

Bladeren: groen

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Clematis 'Jerzy Popieluszko' - clematis, bosrank

 

Informatie, teelt:

De Poolse Clematis Container Nursery introduceerde in het najaar van 2005 deze nieuwe Clematis cultivar op Plantarium2005. Ze werd door Szczepan Marczynski, eigenaar van deze kwekerij, gevonden. De compacte groei en helder gekleurde bloemen vormen de voornaamste sierwaarde van deze Poolse Clematis cultivar.


Deze Clematis ´Jerzy Popieluszko´ is een grootbloemige hybride. Hij groeit compact tot een hoogte van circa 1,5 m. Het is een rijkbloeiende plant die van eind mei tot in oktober bloeit met grote satijnwitte bloemen met iets donkerdere meeldraden.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant moet gesteund worden