TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis 'Duchess of Albany'

4184.htm

Naam: Clematis 'Duchess of Albany' (Texensis groep15)

Nederlandse naam: clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: roos met donkerrose streep

Bladeren: hartvormig, grijsgroen

Snoeitip

Deze clematis behoort tot de snoeigroep Groep 3

Informatie, teelt: 

Clematis 'Duchess of Albany' is het resultaat van een kruising. Jackman was de eerste die in 1890 Clematis texensis met 'Star of India' kruiste en zo tot 'Duchess of Albany' kwam. De bloemen zijn helderroze van kleur met een donkerder roze middenstreep en roomwitte meeldraden. Er zijn 4 tot 6 vrij vlezige bloembladen. Het blad is verdeeld in 3 of 5 hartvormige, grijsgroene blaadjes.

Standplaats:

Houdt van een kalkrijke bodem die goed doorlatend is. Plant deze Clematis in de volle zon of op een half-schaduwrijke plaats maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon).

Vermeerderen door afleggen of stekken.

 

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Zone (USDA):

5-9 Texensis groep

De clematis texensis groep:

Clematis Texensis behoort tot de groep van kleinbloemige clematissen die bloeien met kleine, klokvormige bloemen met een hoofdbloei in juli-september. Het zijn half-heesterachtige klimmende planten. De planten werden bij velen kruisingen toegepast. Jackman was de eerste die in 1890 Clematis texensis met 'Star of India' kruiste en zo tot 'Duchess of Albany' kwam. 

Bij een strenge winter kunnen ze tot aan de grond invriezen maar lopen in het voorjaar dan weer uit. Breng in de winter toch maar een voldoende dikke mulchlaag aan. Door hun vorstgevoeligheid worden minder vaak in onze tuinen aangewend. Een ander vaak voorkomend probleem is hun gevoeligheid voor meeldauw. Probeer ze daarom zo lochtig mogelijk te houden en plant ze op voldoende luchtige en winderige plaatsen waar de bladeren snel kunnen opdrogen.

Clematissen van de texensis groep zijn erg goed te combineren met ander planten zoals bladverliezende heesters, bomen, klimrozen en andere klimplanten. Sommige (vorstgevoelige) soorten zijn beter geschikt om te houden in pot. Ze bloeien laat in de zomer en worden daarom in het voorjaar gesnoeid (maart-april).

Algemeen snoeien als groep 3.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!