TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis 'Elsa Späth'

4189.htm

Naam: Clematis 'Elsa Späth' (Lanuginosa groep10)

Nederlandse naam: clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: violetblauw, 20 cm

Bladeren: -

Snoeitip

Deze clematis behoort tot de snoeigroep Groep 2

Informatie, teelt: 

Clematis 'Elsa Späth' een bijzonder rijkbloeiende hybride die eind voorjaar bloeit met 20 cm grote, lavendelblauwe tot violetblauwe bloemen met donkerrode helmknoppen op witte helmdraden, vaak met een nabloei halverwege de zomer of later. De brede, spits uitlopende bloembladen overlappen elkaar elkaar en bestaan uit hartvormige blaadjes.

Standplaats:

Houdt van een kalkrijke bodem die goed doorlatend is. Plant deze Clematis in de volle zon of op een half-schaduwrijke plaats maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon).

Vermeerderen door afleggen of stekken.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant bloeit vaak nog een 2 de maal (nabloei)

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Zone (USDA):

5-9

 

Lanuginosa groep

De clematis lanuginosa groep:

De Lanuginosa groep heeft de grootste bloemen (grootbloemige clematis) en bloeit op hout dat het voorgaande jaar gevormd is. Daarom zo min mogelijk snoeien. Het snoeien beperkt zich tot het weghalen van dode en zwakke twijgen. Oudere planten kunnen echter onderaan kaal worden. Dan de planten uitdunnen en een paar van de oude takken weghalen, of ze sterk terugsnoeien zodat je aan de onderkant weer vulling kan krijgen. Clematis lanuginosa werd in het begin van de 19e eeuw uit China naar het Westen gebracht. In zijn typerende wilde vorm is hij in de tuin nu een zeldzame verschijning, maar het is ook een van de belangrijkste ouders van deze grootbloemige hybriden groep. De bloeiperiode situeert zich hoofdzakelijk in juni en juli waarbij de bloemen met 6 tot 8 bloembladen, elkaar ten dele bedekken.

Algemeen snoeien als groep 2.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!