TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis ´Multi Blue´ (Early Large-flowered Group) - clematis, bosrank

Naam:  Clematis ´Multi Blue´ (Early Large-flowered Group)

Nederlandse naam: clematis, bosrank

Andere gebruikte benamingen: Clematis Multi Blue (Lanuginosa Group)

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: paars, gevuld

Hoogte min-max: 2.5-2.5

Bladeren:

Foto van Clematis ´Multi Blue´ (Early Large-flowered Group), Nederlands: clematis, bosrank, (Synoniem Clematis Multi Blue (Lanuginosa Group)) behorende tot de plantengroep Klimplanten


Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Clematis ´Multi Blue´ (Early Large-flowered Group) Snoeitip

 

  • ook geschikt voor gebruik in potten, bakken of terraskuipen

Informatie, teelt:

Clematis ´Multi Blue´ (Early Large-flowered Group) of clematis, bosrank (synoniem Clematis Multi Blue (Lanuginosa Group)),
loopt in het voorjaar uit met bronskleurig, puntig blad, dat al vrij snel naar donkergroen verkleurt. In juni, en soms zelfs al in mei, begint hij te bloeien. De bloemen zijn in het begin lilarood tot lilablauw, om later tot diep violetblauw te verkleuren. De 8 tot 10 cm grote bloemen zijn gevuld waardoor de bloemvorm volledig rond is. De bloei van ´Multi Blue´ duurt normaal gesproken tot in augustus, maar in sommige jaren zijn zelfs tot oktober nog bloemen te bewonderen.

Bescheiden klimmer

Het is een bescheiden klimmer. Daardoor is deze Clematis ook geschikt voor andere toepassingen dan alleen tegen een muur of langs een pergola. Hij doet het ook heel mooi als solitair klimplant. Hij heeft dan wel een alternatieve klimsteun nodig; bijvoorbeeld een piramidevorm van stevig gaas of trelliswerk, midden in de bloemenborder. Een solide constructie is wel een aanrader. Anders zou deze onder de last van de grote hoeveelheden bloemen bij een eventuele windvlaag direct bezwijken.

Ook in een grote pot of kuip op het terras, misstaat Clematis ´Multi Blue´ niet. Een tip is om de plant in zo´n geval op te binden aan bijvoorbeeld drie bamboestokken, die bovenaan met elkaar verbonden zijn.

Standplaats: met de voeten in de schaduw

De Clematis groeit van oorsprong voornamelijk aan bosranden, met zijn voeten in de schaduw en met de weelderige takken naar het zonlicht gericht. Dit verklaart ook waarom de voet van een Clematisplant beschermd moet worden tegen directe zonnestralen. Een makkelijke oplossing is om iets voor de voet van de plant te zetten, zoals bijvoorbeeld een dakpan. Mooier is het echter om een lage plant voor de Clematis te poten. Kies in dit geval wel voor een soort dat ook in de winter groen blijft, zodat ook de stralen van de winterzon worden tegen gehouden. Houdt van een bodem die goed doorlatend is. Plant deze Clematis in de volle zon of op een halfschaduwrijke plaats maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon).

Bodem: zorg voor een goed doorlatende grond

Zowel in de pot als in de tuin staan Clematissen het liefst in een humusrijke grond die het water goed afvoert. Logisch, gezien zijn herkomst als bosrandplant. Natte voeten stelt een Clematis niet op prijs. Hij is dan namelijk erg gevoelig voor de verwelkingsziekte.

Vermeerderen door stekken.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon, halfschaduw

  • deze plant bloeit vaak nog een 2 de maal (nabloei)

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

  • deze plant moet gesteund worden


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!