TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis 'Perle d'Azur' (Jackmanii groep9)

4251.htm

Naam: Clematis 'Perle d'Azur' (Jackmanii groep9)

Nederlandse naam: clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: lichtblauw, hemelsblauw

Bladeren: -

 

Clematis†'Perle d'Azur' (Jackmanii groep9)

Informatie, teelt:

De violetblauwe bloemen van 'Perle díAzur' zijn licht knikkend. Het is een forse grootbloemige hybride uit de Jackmanii-groep, in 1885 door Morel gekweekt, die 4,5 m hoog wordt.

Deze populaire, rijkbloeiende soort draagt bloemen die bestaat uit 4-6 afgeronde, elkaar soms overlappende bloembladen met een gerimpelde rand. De schitterende, tot 15 cm grote bloemen verschijnen halverwege de zomer tot de herfst. Deze cultivar doet het uitstekend in de zon of op een licht beschaduwde standplaats. Slechts licht snoeien. Bloeit heel rijk en lang. Een grote groeikracht.

Standplaats: met de voeten in de schaduw

De Clematis groeit van oorsprong voornamelijk aan bosranden, met zijn voeten in de schaduw en met de weelderige takken naar het zonlicht gericht. Dit verklaart ook waarom de voet van een Clematisplant beschermd moet worden tegen directe zonnestralen. Een makkelijke oplossing is om iets voor de voet van de plant te zetten, zoals bijvoorbeeld een dakpan. Mooier is het echter om een lage plant voor de Clematis te poten. Kies in dit geval wel voor een soort dat ook in de winter groen blijft, zodat ook de stralen van de winterzon worden tegen gehouden. Houdt van een bodem die goed doorlatend is. Plant deze Clematis in de volle zon of op een half-schaduwrijke plaats maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon).

Bodem: zorg voor een goed doorlatende grond

Zowel in de pot als in de tuin staan Clematissen het liefst in een humusrijke grond die het water goed afvoert. Logisch, gezien zijn herkomst als bosrandplant. Natte voeten stelt een Clematis niet op prijs. Hij is dan namelijk erg gevoelig voor de verwelkingsziekte.

Vermeerderen door stekken.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

-Topkeuze

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

 

Jackmanii groep

De clematis jackmanii groep:

De Jackmanii groep bloeit zeer rijk gedurende de gehele zomer en kan ieder jaar sterk teruggesnoeid worden. Het zijn over het algemeen grootbloemige clematissen maar er zijn cultivars met relatief kleinere bloemen en ook zijn er gevuldbloemigen (dubbelbloemigen). De bloemen hebben 4 tot 6, meestal bedekkende, bloembladen. Ze bloeien meestal rondom juli-augustus waarbij sommige cultivars nog een tweede maal nabloeien.

Algemeen snoeien als groep 5.

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!