TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis alpina ´Pamela Jackman´ (Atragene Group) - clematis, bosrank

Naam:  Clematis alpina ´Pamela Jackman´ (Atragene Group)

Nederlandse naam: clematis, bosrank

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 4-5

Bloemkleur: lichtblauw tot azuurblauw

Hoogte min-max: 2.5-2.5

Bladeren:

Foto van Clematis alpina ´Pamela Jackman´ (Atragene Group), Nederlands: clematis, bosrank, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Klimplanten


Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Clematis alpina ´Pamela Jackman´ (Atragene Group) Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Clematis alpina ´Pamela Jackman´ (Atragene Group) of clematis, bosrank (synoniem ),
is een lang bloeiende cultivar met zeer karakteristieke smalle lichtblauwe tot azuurblauwe lantaarnachtige bloembladen. Hij vormt mooie zaadpluizen na de bloei. Licht snoeien na de bloei. Mooie vorm voor de tuin in de vroege lente.

Gebruik:

Het is een klimplant die ook goed toepasbaar is als als bodembedekking tussen sterkgroeiende bladverliezende heesters.

Standplaats:

Houdt van een kalkrijke bodem die goed doorlatend is. Plant deze Clematis in de volle zon of op een halfschaduwrijke plaats maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon).
Kan zowel aangewend worden als klimplant, in de border of in de rotstuin.

Vermeerderen door afleggen of stekken.

Indeling: behoort tot de groep van de wilde Clematis.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon, halfschaduw

  • goed bruikbaar voor bodembedekking

  • deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

  • deze plant moet gesteund worden

  • Zone (USDA): 5-8


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!