TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis flammula

4324.htm

Naam: Clematis flammula 

Nederlandse naam: clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 8-9

Bloemkleur: wit, geurend

Bladeren: glanzend blad

 

Snoeitip

Deze clematis behoort tot de snoeigroep Groep 1

Informatie, teelt: 

Clematis flammula is afkomstig uit het Middellandse -Zeegebied, OriŽnt en sterft in de winter bovengronds af. Het is een bladverliezende clematis die veel lijkt op de bosrank Clematis vitalba, maar is beter geschikt als tuinplant. Hij groeit krachtig maar is wel in de hand te houden. Hij heeft mooi blad en aan het eind van de zomer en in de herfst krijgt hij witte, sterachtige bloemen aan pluimen die sterk naar moerasspirea ruiken. Rijkbloeiend. De geur is lekker, maar dichtbij wat opdringerig. Daar hij uit Zuid-Europa komt, wil hij graag zon en beschutting tegen koude najaar en voorjaarswinden. Tijdens de winter sterft hij meestal volledig af tot tegen de grond om dan tijdens het voorjaar weer uit te lopen. Hij is zeer geschikt om een schuurtje te bedekken, in een boom te klimmen of tussen en over bladverliezende heesters te laten groeien. Snoeien na de bloei.

Standplaats:

Houdt van een kalkrijke bodem die goed doorlatend is. Plant deze Clematis in de volle zon of op een half-schaduwrijke plaats maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon).

Vermeerderen door zaaien, afleggen of stekken.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- plant met geurende eigenschappen

- deze plant is vorstgevoelig

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Zone (USDA): 6

 

Flammula groep

De clematis flammula groep:

De Clematis flammula groep is een groep van kleinbloemige clematissen die in de winter tot de grond afsterven. Ze werden in 1590 vanuit Zuid-Europa geÔntroduceerd als zachte geurende planten. En het zijn inderdaad ťťn van de best geurende clematissen van allemaal. Gertrude Jeckyll omschreef deze clematis-groep als de mooiste planten van september.

Lopen elke voorjaar weer sterk uit. Snoeien in het voorjaar (3-4).

Algemeen snoeien als groep 2.

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!