TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis ´Praecox´ (Jouiniana Group) - clematis, bosrank

Naam:  Clematis ´Praecox´ (Jouiniana Group)

Nederlandse naam: clematis, bosrank

Andere gebruikte benamingen: Clematis jouininana ´Praecox´

Bloeitijd: 8-10

Bloemkleur: geurend, lichtblauw naar wit

Hoogte min-max: 2-2.5

Bladeren: groot, grofgetand

Foto van Clematis ´Praecox´ (Jouiniana Group), Nederlands: clematis, bosrank, (Synoniem Clematis jouininana ´Praecox´) behorende tot de plantengroep Klimplanten


Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Clematis ´Praecox´ (Jouiniana Group) Snoeitip

 

  • deze plant bevat geurende plantendelen

  • ook geschikt voor gebruik in potten, bakken of terraskuipen

Informatie, teelt:

Clematis ´Praecox´ (Jouiniana Group) of clematis, bosrank (synoniem Clematis jouininana ´Praecox´),
is een hybride van Clematis vitalba en waarschijnlijk C. heracleifolia ´Davidiana´. De bloemen zijn 2,5 tot 5 cm groot en hebben 4-6 smalle bloembladen, vuilwit van kleur met mauveblauwe toppen. Ze staan in pluimen van circa 20 bloemen in de oksels van het bovenste deel van de plant.

Aangenaam geurende clematis met hyacintachtige bloemen die verschijnen van augustus tot oktober. Hij heeft grote, grofgetande bladeren die in de herfst geel kleuren.

De plant ontwikkelt een houtig gestel en wordt bij voorkeur elk jaar tot op dit gestel teruggeknipt. Deze 2-2,5 m hoge plant bewijst goede diensten als bekleding van oude boomstronken of hellingen.

Gebruik:

Is een van de beste clematis voor bodembedekkend gebruik in de border. Hij kan rustig over en tussen bladverliezende heesters en bomen geplant worden. Het onderhoud van de onderbeplanting is dan hetzelfde als bij vaste planten. Jaarlijks flink terugsnoeien geeft het beste resultaat.

Kan als klimplant gebruikt. Vormt dan eerder een houtigere klimplant. Je kan hem terug verjongen door de plant heel sterk terug te snoeien tot 10-20 cm boven de grond.

Plant deze Clematis in de volle zon of op een halfschaduwrijke plaats maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon).

Vermeerderen door stekken.

Indeling: behoort tot de groep van de veredelde wilde Clematis.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon, halfschaduw

  • de plant heeft mooie herfsttinten

  • goed bruikbaar voor bodembedekking

  • geschikt voor een solitaire positie

  • deze plant moet gesteund worden

  • Zone (USDA): 6-9


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!