TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis ´Maidwell Hall´ - clematis, bosrank

Naam:  Clematis ´Maidwell Hall´

Nederlandse naam: clematis, bosrank

Andere gebruikte benamingen: Clematis macropetala Maidwell Hall

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: lavendelblauw, halfgevuld

Hoogte min-max: 2-3

Bladeren:

Foto van Clematis ´Maidwell Hall´, Nederlands: clematis, bosrank, (Synoniem Clematis macropetala Maidwell Hall) behorende tot de plantengroep Klimplanten

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Clematis ´Maidwell Hall´ Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Clematis macropetala ´Maidwell Hall´ lijkt wat op Clematis alpina maar heeft iets hardere blauwe lavendelkleurige bloemen.

Gebruik:

Heel goed te gebruiken tegen muren maar ook in de border. Woekert niet. Ook mooi te combineren tussen bladverliezende heesters waar ze graag overheen gaan groeien. De heesters verstikken er trouwens niet van. Clematis macropetala wordt beschouwd als een van de mooiste soorten voor de rotstuin.

Standplaats:

Plant Clematis in de volle zon of op een half-schaduwrijke plaats maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon).

Vermeerderen door stekken.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon, halfschaduw

  • geschikt voor gebruik in de rotstuin

  • goed bruikbaar voor bodembedekking

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

  • deze plant moet gesteund worden

  • Zone (USDA): 3-9

 


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!