TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis montana

4366.htm

Naam: Clematis montana 

Nederlandse naam: clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: (Clematis montana var. alba)

Bloeitijd: 5

Bloemkleur: wit, soms lichtroos tot roos

Bladeren: samengestelde bladeren

 

Snoeitip

Deze clematis behoort tot de snoeigroep Groep 1

 

Informatie, teelt: 

Clematis montana is afkomstig uit de Himalaya, van Afghanistan tot Zuidwest en Centraal China. Hij komt er voor in bossen en struikvegetaties op 1800 tot 4000 meter hoogte. De gezaaide planten zijn erg variabel in vorm en bloeien met witte of soms roze bloemen of met alle schakeringen daar tussenin. Die bloemen zijn heel lichtjes naar vanille geurend. De bladeren zijn samengesteld uit 3 blaadjes die tot 7 cm groot kunnen zijn. Dit is een zeer grillige, krachtig groeiende plant (6-9 m). De grote bloemen (2-6 cm) staan in groepjes van 1 tot 6 bij elkaar.

Gebruik:

Clematis montana is vooral geschikt voor de verwilderde tuin. Ze doen het op elke tuingrond en vooral uitstekend aan de noordkant. Bloeit rijkelijk en groeit gemakkelijk. Kan snel grote gevels, rekken en pergola's overgroeien.
We raden vooral voor kleinere tuinen de veel intenser gekleurde cultivars aan.

Standplaats:

Plant deze Clematis op een half-schaduwrijke of schaduwrijke plaats.

Vermeerderen door zaaien, afleggen of stekken.

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw, schaduw

- plant met geurende eigenschappen

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Zone (USDA): 3-9

 

Montana groep

De clematis montana groep:

De montana groep is een groep van kleinbloemige vroegbloeiende clematissen die rijkelijk in het voorjaar bloeien met schakeringen tussen wit en paars. Het zijn krachtige groeiers zijn zich lenen voor begroeiingen van daken, pergola's, bomen en schuurtjes. De winterhardheid is voldoende. Problemen treden pas op bij temperaturen onder de 20 graden Celsius. Met hun natuurlijk habitat in het achterhoofd zijn montana's ideaal voor het begroeien van grote oppervlakten als schuurtjes, garages, afsluitingen en muren. Ook erg geschikt om in bomen te laten groeien. Al zijn ze niet geheel wintergroen, ze behouden toch vrij lang hun bladeren. De bloemstengels kunnen enkele dagen op water worden gehouden. Alle clematis montana cultivars zijn minder gevoelig voor de verwelkingsziekte.

Indien nodig na de bloei sterk kunnen worden ingesnoeid om de planten te verjongen.

Algemeen snoeien als groep 1
.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!