TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis orientalis

4383.htm

Naam: Clematis orientalis 

Nederlandse naam: clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: (Clematis glauca)

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: geelachtig

Bladeren: grijsachtig, varenachtig

Snoeitip

Deze clematis behoort tot de snoeigroep Groep 3

 

Informatie, teelt: 

Clematis orientalis is inheems op Tinos, Kos, Rhodos en in Noord-Turkije, verder ook naar naar het oosten tot Zuid-Rusland en de Krim, Centraal-AziŽ en West-Pakistan. Daar komt hij vooral voor op rotsen langs rivieren, in droge en warme dalen en in struikgewas tot op 3000 meter hoogte. Het is een erg krachtig groeiende clematis met toffe, varenachtige en grijsachtige bladeren. De stervormige gele bloemen die verschijnen van juli tot september worden gevolgd door zachte, zilvergrijze zaadknoppen. De bloemenblaadjes zijn 1 tot 1,4 cm groot. Kan zowel klimmen als over de grond klauteren.

Gebruik:

Met zijn gele bloemen en het varenachtig blad is deze clematis een aanrader. Ook de zilverachtige zaadpluizen hebben een bijzonder attractieve waarde.

Standplaats:

Plant deze Clematis in de volle zon of op een half-schaduwrijke plaats maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon).

Vermeerderen door zaaien of stekken.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Zone (USDA):3-9

 

Tangutica groep

De clematis tangutica groep:

De Clematis tangutica groep behoort tot de kleinbloemige clematissen die in de zomer bloeien met klokvormige bloemen aan lange stelen. Na de bloei verschijnen de zilverachtig zaadpluizen. Lijkt een beetje op Clematis orientalis maar verschilt ervan door zijn puntig uitlopende ongehaarde bloemdekbladeren die 4 tot 8 cm groot kunnen zijn.

Snoeien mag in het voorjaar (maart-april) als dat nodig blijkt, het is niet absoluut noodzakelijk.

Algemeen snoeien als groep 3.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!