TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis rehderiana - clematis, bosrank

Naam:  Clematis rehderiana

Nederlandse naam: clematis, bosrank

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: lichtgeel, geurend, 1.5 cm

Hoogte min-max: 8-8

Bladeren: mooi getande bladeren

Foto van Clematis rehderiana, Nederlands: clematis, bosrank, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Klimplanten


Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Clematis rehderiana Snoeitip

 

  • deze plant bevat geurende plantendelen

 

Informatie, teelt:

Clematis rehderiana is inheems in West-Sichuan, in de omgeving van Kangding, in struikvegetaties in de bergen op 2300-3300 m. De bladverliezende, tot 8 m hoge klimplant, verdwijnt in de winter helemaal maar groeit in de zomer uit tot een krachtige klimplant. Bladeren geveerd, met 7-9 blaadjes. De bloei is weelderig met geurende lichtgele bloemen die anderhalve centimeter groot zijn en klokvormig.

Bloemen geurend naar sleutelbloemen. Die geur is het meest intens op warme, zonnige dagen. Een aanrader om eens uit te proberen. Een flinke groeier die ook goed de boom in kan. Mooi getand blad en pluimen met veel lichtgele bloempjes maken hem tot een heel bijzondere verschijning. Bovendien is het de enige grote laatbloeier die heerlijk geurt! Vruchten met lange, zijdeachtige stijlen. Op iedere grondsoort. Alleen snoeien in het voorjaar als ze te warrig zijn geworden.

Plant deze Clematis in de volle zon.

Vermeerderen door stekken, zaaien of afleggen.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon

  • deze plant is vorstgevoelig

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

  • Zone (USDA): 5-9


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!