TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis tangutica

4397.htm

Naam: Clematis tangutica 

Nederlandse naam: clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: (Clematis tibetana subsp. tangutica)

Bloeitijd: 6-10

Bloemkleur: geel

Bladeren: geveerd, donkergroen

Snoeitip

Deze clematis behoort tot de snoeigroep Groep 3

 

Informatie, teelt: 

Clematis tangutica is inheems in Centraal-AziŽ, oostelijk tot Noord-China en SiberiŽ. Bloemen ietwat klokvormig, ze staan meestal alleen en zijn hangend. Ook de bladeren verschillen, ze zijn meer donkergroen. Een veel aangeplant clematis met diepgroene geveerde bladeren. De planten zijn populair dankzij hun prachtige gele, lantaarnvormige bloemen. Bloeit makkelijk en weelderig. Na de bloei verschijnen er talrijke veertjesachtige zilveren pluiszaden.

Gebruik:

Zeer goed toe te passen als een vol bloemenkleed over muurtjes en schuttingen. Ook als bodembedekker toe te passen. Clematis tangutica is ťťn van de gemakkelijkst geel bloeiende wilde clematissoort.

Standplaats:

Plant deze Clematis in de volle zon of op een half-schaduwrijke plaats maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon).

Vermeerderen door zaaien of stekken.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Zone (USDA):5-9

 

Tangutica groep

De clematis tangutica groep:

De Clematis tangutica groep behoort tot de kleinbloemige clematissen die in de zomer bloeien met klokvormige bloemen aan lange stelen. Na de bloei verschijnen de zilverachtig zaadpluizen. Lijkt een beetje op Clematis orientalis maar verschilt ervan door zijn puntig uitlopende ongehaarde bloemdekbladeren die 4 tot 8 cm groot kunnen zijn.

Snoeien mag in het voorjaar (maart-april) als dat nodig blijkt, het is niet absoluut noodzakelijk.

Algemeen snoeien als groep 3.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!