TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis vitalba

4414.htm

Naam: Clematis vitalba 

Nederlandse naam: clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: roomwit, geurend

Snoeitip

Deze clematis behoort tot de snoeigroep Groep 3

 

 

Informatie, teelt: 

Clematis vitalba is afkomstig uit Europa en het Middellands zeegebied tot de Kaukasus waar hij voorkomt in waterrijke bossen op halfbeschaduwde tot schaduwrijke plekken. Het is een sterke en dus ook snelgroeiende clematis die tot 12 meter hoog kan groeien. Het is een van de weinige lianen uit de inheemse flora. De roomwitte bloemen zijn licht geurend en tot 2 cm groot. De bladeren van deze Clematis vitalba zijn giftig.

Standplaats:

Clematis vitalba is vooral geschikt voor de grotere tuinen. Plant deze Clematis in op een half-schaduwrijke tot schaduwrijke plaats op en voedselrijke maar goed doorlatende bodem.

Vermeerderen door zaaien, afleggen of stekken.

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw, schaduw

- plant met geurende eigenschappen

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Zone (USDA):5-9

 

Vitalba groep

De clematis vitalba groep:

De vitalba groep is de wildste en minst eisende clematisgroep. Ze groeien goed tegen bomen in zowel de zon als de schaduw. Wanneer de planten te wild zijn geworden kan men ze in het voorjaar (maart-april) diep terugsnoeien en uitdunnen.

Algemeen snoeien
als groep 3.

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!