TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Klimplanten
Clematis viticella

4415.htm

Naam: Clematis viticella 

Nederlandse naam: Italiaanse clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-8

Bloemkleur: donkerpaars, knikkend, hangend

Bladeren: bladeren diep ingesneden

Foto: Spectrum Natuurgids Bloeiende Heesters, Roger Philips & Martin Rix, ISBN 902742361

Snoeitip

Deze clematis behoort tot de snoeigroep Groep 3

 

Informatie, teelt: 

Clematis viticella is afkomstig uit Zuidoost-Europa, van ItaliŽ tot Turkije, Noordwest-Iran en West-SyriŽ. Daar komt hij voor in struikvegetaties en in heggen langs de kust tot op 900 meter hoogte. Clematis viticella kan in ons klimaat sterk invriezen maar goed terug uit vanuit de voet. Het is een heel waardevolle soort met leuke hangende en knikkende donker paarse bloemen van 2,4 tot 4,5 cm groot die verschijnen in juni-juli-augustus. Ze staan meestal afzonderlijk op lange stelen. De bladeren zijn diep ingesneden en drietallig samengesteld. De stijlen zijn in het vruchtstadium bij deze soort niet behaard.

Gebruik:

Clematis viticella is heel mooi in combinatie met vroegbloeiende Viburnum-soorten zoals Viburnum bodnantense 'Dawn'. Je kan de clematis gewoon doorheen de struik laten groeien zonder dat de struik eronder lijdt. De clematis zoekt zich in de struik een weg naar het zonlicht. De takken die het zonnelicht opvangen produceren overvloedige bloemen.

Standplaats:

Vraagt een normale maar goed doorlatende grond. Plant deze Clematis in de volle zon of op een half-schaduwrijke plaats maar zorg dat de voet koel blijft (afschermen tegen de zon). In het najaar de voet voldoende afdekken met een mulchlaag.

Vermeerderen door zaaien, afleggen of stekken.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant is vorstgevoelig

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Zone (USDA): 6-9

 

Viticella groep

De clematis viticella groep:

Tot deze viticella groep behoren de sterkst en rijkstbloeiende middelgrootbloemige klokvormige Clematissoorten. Het zijn gemakkelijke groeiers. Ze worden gerekend tot de grootbloemige clematissen maar eigenlijk zijn dit kleinbloemigen ! Hij wordt al eeuwen in onze tuinen aangeplant. In 1569 brachten Engelsen deze plant mee vanuit Spanje. Hun ietwat knikvormige bloemen zijn kleiner dan bij de andere grootbloemige rassen. Door hun overweldigende massa's bloemen trekken ze steeds de aandacht in onze tuinen. De hoofdbloei valt tussen juli en augustus, maar soms volgt nog een tweede nabloei. Ze kunnen toegepast worden voor pergola's bogen, in combinatie met rozen en tussen bladverliezende heesters of als bodembedekking. De bloemstengels zijn heel goed als snijbloem op water te houden. Alle viticella cultivars zijn minder gevoelig voor de verwelkingsziekte.

Ze bloeien het rijkst aan hun zomerscheuten en kunnen dus ieder voorjaar (maart-april) teruggesnoeid worden.

Algemeen snoeien als groep 3.

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!