TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Melissa - LamiaceaeMelissa is een geslacht van winterharde, kruidachtige, overblijvende planten. De meeste bekende soorten worden als kruiden gekweekt om de citroengeur van de bladeren, of als sierplant in een border. Het geslacht is verspreid van Europa tot Midden-Azië. Melissa is afgeleid van het Grieks wat ´bij´ betekent. De bloemen bevatten namelijk een grote hoeveelheid nectar die bijen aantrekt. De vaak gerimpelde, ovale of hartvormige bladeren staan tegenovergesteld en aan vierkante stengels. Wanneer men de bladeren kneust geven ze die typische citroenachtig geur af.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
 Melissa officinalis - citroenmelisse

10139.htm

Naam: Melissa officinalis

Nederlandse naam: citroenmelisse

Familie: Lamiaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur:
witte, kleineMelissa officinalis - citroenmelisse TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Melissa officinalis - citroenmelisse

geurend

in gerechten

geneeskrachtig


Informatie, teelt:

 Citroenmelisse is afkomstig uit Centraal en Zuid-Europa. Deze planten worden gehouden voor de naar citroen geurende bladeren. Reeds in de de 10e eeuw was citroenmelisse al bij de Arabieren in cultuur. Kleine witte bloemen, die vooral bijen aantrekken, verschijnen vanaf de midzomer tot september. De planten woekeren en breiden zich met hun worteluitlopers snel uit. Vaak worden ze daarom ook in potten of kuipen gehouden.

Standplaats:

Citroenmelisse houdt van zon en halfschaduw op een licht vochtige grond. Zeer winterhard.

Geneeskrachtig:

Reeds in de Middeleeuwen was citroenmelisse een algemeen gebruikt geneesmiddel voor het bestrijden van kiespijn, het verzorgen van wonden en hondenbeten, tegen een stijve nek en tegen zwangerschapskwaaltjes.
TiP-> Dames droegen het kruid bij zich opdat ze geluk zouden hebben in de liefde.

Gebruik:

Het blad wordt vaak gebruikt bij (ijs-) thee om er een citroensmaak aan te geven. Thee van citroenmelisse heeft een kalmerende werking. Ook in soepen, sauzen, salades, vis en groenteschotels. Bij fruitsalades, jam en koele dranken geef je er een lichte citroensmaak aan. Wildschotels met fijngehakte citroenmelisse zijn een delicatesse. Gekookt smaken de bladeren nergens naar. Fijngehakt kan je de blaadjes mengen met roomkaas. In Zwitserland worden trouwens speciale melissekazen bereid.

In de tuin staat hij niet alleen in de kruidtuin. Ze staan ook goed langs paden, tussen varens en zelfs in potten.Bijentuin:

Citroenmelisse is een topplant voor de bijentuin. De onaanzienlijke kleine bloempjes bevatten heel veel nectar. De Grieken waren ervan overtuigd dat een paar takjes van citroenmelisse in een lege bijenkorf gelegd, een rondtrekkende zwerm meteen zou verleiden zich in de korf te komen vestigen. Plant je citroenmelisse in de buurt van een korf, dan gaan de bijen niet gaan zwermen.

Vermeerderen:

Kan door zaaien of delen in de lente. Eventueel stekken nemen behoort ook tot de mogelijkheden. Een jong zaaisel matig gieten. De kiemplantjes zijn gevoelig voor stengelrot.
Delen doe je in de lente of in oktober. Snoei de planten dan sterk in. Delen en onmiddellijk herplanten.

Ziekten en plagen:

Roest:

De bladeren zijn gevoelig voor de roestziekte. Zieke bladeren verwijderen en opruimen (niet op de compost doen) en liefst verbranden. Haal ook de afgevallen bladeren weg. Ze dragen ook sporen van de ziekte. Maak je gebruik van een fungicide (chemisch schimmelproduct) kijk dan uit naar de veiligheidstermijn voor het plukken van de bladeren.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!